Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lagen klara: De får köra teamsprinten

Stina Nilsson.Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Maja Dahlqvist.Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Jonna Sundling får inte chansen.Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Viktor Thorn.Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Calle Halfvarsson.Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

SEEFELD. Inför söndagens sprintstafett har den stora frågan varit: kan Stina Nilsson köra? Nu har vi svaret. 

Stina Nilsson kör tillsammans med Maja Dahlqvist och på herrsidan kör Calle Halfvarsson och Viktor Thorn. 

– Båda lagen är medaljhopp, säger landslagschefen Rikard Grip. 

För två år sedan missade Sverige medaljen i sprintstafetten med två ynka tiondelar mot USA. Ida Ingemarsdotter och Stina Nilsson körde för Sverige den gången. 

Och den sistnämnda hade varit självskriven på den här distansen om det inte vore för skadan hon ådrog sig för en månad sedan. Men Nilsson lyckades ta sig tillbaka och knep ett silver i sprinten. 

Då kom frågan, kan hon även köra sprintstafetten? På medaljceremonin i går kväll berättade Nilsson att hon inte hade fått ett bakslag och att hon önskade köra sprintstafetten. 

Nu står det klart att Nilsson får som hon vill. Landslagschefen Rikard Grip meddelar utanför vallatrailen i Seefeld att Nilsson kör. 

Vem får köra sprintstafetten med Stina?

En nästan lika stor fråga som Nilsson eventuella medverkan har varit: vem är den andra som ska köra? 

Ida Ingemarsdotter har en stark säsong bakom sig och mycket mästerskapsrutin. Maja Dahlqvist och Jonna Sundling har båda haft finfina resultat i sprint den här säsongen och var båda ett fall från medalj i torsdagens sprintfinal. 

Valet föll på Maja Dahlqvist. Alltså ingen Jonna Sundling eller Ida Ingemarsdotter. 

– Alla vet att det är hård konkurrens i vårt lag, men över säsongen är det Stina och Maja som stuckit ut mest för oss sprintmässigt, säger Grip som tillägger att det inte ska vara någon fara med Nilssons ben. 

– Vi har känt oss väldigt trygga i att hon kan hantera klassiskt också. Hon har kört klassiskt både före och efter torsdagens tävling och då såg vi även att hon har farten i kroppen. 

Nilsson kör förstasträckan och Dahlqvist den avslutande. 

– Vi tror att Maja som har de kvalitéerna med bra finish medan Stina är mer åkstark. 

Det ställs mot bland andra regerande mästarna Norge som kör med Ingvild Flugstad Östberg och Maiken Caspersen Falla. 

Halfvarsson och Thorn kör på herrsidan

Sedan tidigare var det klart att herrarnas sprintstafett körs av Viktor Thorn (förstasträckan) och Calle Halfvarsson (avslutande). De visade båda gott gry när VM-distansen genrepades under världscupshelgen i Lahtis för två helger sedan, men då i var sitt lag. 

De ställs mot flera tuffa lag på söndag. Norge med Emil Iversen och Johannes Hösflot Kläbo, Finland med Iivo Niskanen och Ristomatti Hakola samt det något skrällbetonade ryska laget med Gleb Retivych och Alexander Bolsjunov. Sergej Ustjugov, som tog guld på distansen med Nikita Krjukov 2017, petas alltså. 

 

LÄS MER: Svenske experten: Johaug borde stängts av på livstid. 

LÄS MER: ”Varför sitter du där och ljuger, Johaug?” 

LÄS MER: Succé för Frida Karlsson i VM-debuten – trots fall. 

LÄS MER: Skid-VM 2019 – allt du behöver veta

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/2178677795793713?__xts__[0]=68.ARBdPRq-H--_Z3tTvNFlJ7Ia3k_-FEOoDxS6JPeuWquae6IVALvUy2SpZNKn4sSXWt_I0WgmHkeRvPjnvi1hayo8UtR6RhizqORvVXORCNR2CthWPfsC3hTUDiXImog2BfFF1A3MIx0pe2aUOgkKugVX2nmY_HrBVmjHY-PF49NNJtXfym1LtYn7zvbI240265ySutWJ9oCuwTE-FewhVzVTKo-TXRGBEGZvKQSW70TfTS2jYh1drjqFGQdZaF0GVOY4E9WGUbw-kkjJ9J1sCGiUgIKW5MdkDvG57FcKxxzGKGLKCUk91yoicXkrqbHq1gFH1AI0kZxRy-BlzerwT5o6lS93&__tn__=-R