”Tror inte hon platsar i ett svenskt stafettlag”

Skidsnack: Norska stjärnan avslöjar kärleksjakten på Tinder
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
1 / 8

Charlotte Kalla, 34, är efter många om och men uttagen i den svenska OS-truppen.

Mathias Fredriksson är kluven.

– Hade det varit en åkare som inte hetat Charlotte Kalla i samma läge hade hon inte blivit uttagen, säger experten till SVT.

14 OS-platser var redan utdelade.

Nu meddelar Sveriges olympiska kommitté att veteranerna Charlotte Kalla och Calle Halfvarsson får de två sista biljetterna till OS i Peking som startar om en månad.

– Både Charlotte och Calle har trots stor press på att leverera resultat haft en klart stigande formkurva och bägge har erfarenhet som är viktig i ett mästerskap, framför allt i ett relativt ungt lag. Båda två är också utomordentligt bra lagspelare, något som betyder mycket i en OS-trupp, säger Svenska Skidförbundets längdlandslagschef Anders Byström i ett pressmeddelande.

Charlotte Kalla är med sina nio OS-medaljer Sveriges främsta kvinnliga olympier någonsin.

Men de två senaste säsongerna har det gått tungt i spåret och den här vintern har hon som bäst kommit på 14:e plats. Efter att Tour de ski nyligen avslutats inleddes en väntan på OS-besked.

Fredriksson om Kallas OS-plats

Nu väntar ett fjärde OS för skiddrottningen.

– Jag känner att jag är på rätt väg och ser fram emot att få starta i mitt fjärde olympiska spel. Nu ska jag landa hemma efter en intensiv period med tävlingar och träning på hög höjd. Nu har jag full fokus på att förbereda mig i lugn och ro, med träning och uppladdning inför kommande utmaningar, säger Charlotte Kalla.

SVT:s expertkommentator Mathias Fredriksson är kluven inför uttagningen av Charlotte Kalla.

På SVT:s fråga om det är rätt eller fel att ta ut skidikonen svarar han:

– Både och skulle jag säga. Man kan motivera att inte ta med Kalla och att ta med henne. Går man krasst på SOK:s uttagningskrav om topp 8 så har hon inte presterat det och jag förstår om man hade lämnat henne hemma och jag förstår att man tar ut henne för att fylla alla distansloppen, vilket man inte hade gjort utan henne.

Halfvarsson: ”Hoppas på mitt bästa OS”

Han fortsätter:

– Jag tycker väl kanske att man ska starta med fyra svenska damer i alla lopp man får. Till slut tycker jag nog att det var rätt beslut att ta ut henne i truppen.

Charlotte Kalla är i första hand aktuell för stafettlaget, men Fredriksson är inte säker på att hon kommer komma till start där.

– Jag tror inte att Kalla platsar i ett svenskt stafettlag. Jag ser sex åkare i truppen som är bättre i stafetten för tillfället. Hade det varit en åkare som inte hetat Charlotte Kalla i samma läge hade hon inte blivit uttagen men på något sätt har Charlotte Kalla varit en så fantastiskt duktig skidåkare så jag tycker att man kan ge henne den här sista chansen, säger han.

Calle Halfvarsson å sin sida radade upp flera fina placeringar under touren och belönas nu med en biljett till Peking.

Och 32-åringens tredje OS.

– Det har verkligen varit skönt att känna att kroppen varit i uppåtgående form under Tour de Ski. Jag hoppas kunna göra mitt bästa OS hittills i Peking. Nu ser jag fram emot lite tid på hemmaplan med uppladdning inför Peking, säger Calle HalfvarssonOS-truppen, längdskidor

Damer:

Frida Karlsson (traditionellt, stafett, sprintstafett)

Ebba Andersson (traditionellt, stafett)

Jonna Sundling (sprint, sprintstafett, stafett)

Maja Dahlqvist (sprint, sprintstafett, stafett)

Moa Olsson (traditionellt, stafett)

Emma Ribom (sprint, traditionellt, stafett)

Anna Dyvik (sprint, stafett)

Charlotte Kalla (traditionellt, stafett)


Herrar:

Jens Burman (traditionellt, stafett)

Oskar Svensson (sprint, sprintstafett, stafett)

Leo Johansson (traditionellt, stafett)

William Poromaa (traditionellt, stafett)

Anton Persson (sprint, sprintstafett)

Marcus Grate (sprint, sprintstafett)

Johan Häggström (sprint, stafett)

Calle Halfvarsson (traditionellt, stafett)

Se något mer:
Moa Olssons dunderlopp: ”Jag är superglad – hade fin surf under skidorna”

Moa Olsson bröstade en sistasträcka i världscupstafetten i Lillehammer. Hon lyckades ge Sverige en andraplats och slå norskorna. Det är första gången på tio år som norskorna inte vinner en världscupstafett.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.