Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Träder nu fram – efter skandalen

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Karel Tammjärv.Foto: GEPA PICTURES/ ROSS BURTON / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Foto: PICTURES/ CH. KELEMEN GEPA / PICTURES/ CH. KELEMEN GEPA GEPA BILDBYRÅN

SEEFELD. Alla fem VM-åkare som greps i razzian har erkänt doping och släppts av polisen.

Nu bryter en av dem tystnaden.

– Alla bra resultat jag gjort är med hjälp av dopingen. Jag kan inte njuta av dem., säger den 29-årige estländaren Karel Tammjärv till Õhtuleht.

Samtidigt meddelar internationella skidförbundet (Fis) att alla fem åkarna stängs av under utredning.

Det var i onsdags som bomben slog ner.

En dopingrazzia hade utförts mitt under VM i Seefeld och fem åkare hade gripits: Aleksej Poltoranin från Kazakstan, Dominik Baldauf och Max Hauke från Österrike samt Andreas Veerpalu och Karel Tammjärv från Estland.

Åkarna fördes omedelbart till Innsbruck, där de förhördes av polis. Under torsdagen kom beskedet att alla fem hade erkänt bloddoping och släppts av polis.

Nu väljer också en av dem att bryta tystnaden och berätta om sitt fuskande.

 

Tammjärv talar ut om dopingen

Karel Tammjärv, som är 29 år gammal, berättar för flera estniska medier att han började dopa sig redan under sommaren 2016 – på inrådan av tränaren Mati Alaver.

– Jag pratade med Mati Alaver och han sa till mig att han hade en kontakt. Om jag ville åka snabbare, så fanns det en läkare i Tyskland. Jag bestämde mig för att tacka ja till det erbjudandet, jag ville ha hjälp att bloddopa mig, säger Tammjärv enligt Delfi.

Läkarens namn? Mark Schmidt, mannen som nu pekas ut som hjärnan bakom det omfattande dopingfusket.

– Det är svårt att minnas vad jag kände och tänkte då. Men jag ville bli starkare och snabbare, säger Karel Tammjärv.

FUSKARE. Tammjärv, med nummer 15 på bröstet, under OS i Sotji 2014. Det var innan han bestämde sig för att börja med bloddoping.Foto: GEPA PICTURES/ ROSS BURTON / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

Rapporterna i media, om att längdsporten hade stora problem med doping, gjorde också att det var enklare för honom att ta steget och börja fuska.

– Jag ska inte skylla på medierna. Men jag kände att sluta någonstans runt 30-40 inte var nog. Jag gav allt, tränade och jobbade hårt, men resultaten var inte tillräckliga för någon.

Karel Tammjärv fortsätter:

– Sport är jobbigt. Om man slutade på 40:e plats så är man före 30 andra åkare, men i det stora hela är 40:e plats inte tillräckligt för allmänheten.

 

Riskerar tre års fängelse

Var du paranoid?

– I början kändes det som en hemsk sak att göra, men sakta började jag vänja mig vid det.

– Alla bra resultat jag gjort är med hjälp av dopingen. Jag kan inte njuta av dem.

Vem förutom Mati Alaver kände till det?

– Han. Andreas (Veerpalu) och Andrus Veerpalu, mer vill jag inte kommentera.

Mati Alaver är 65 år gammal och har tidigare varit tränare för både Aleksej Poltoranin och Andrus Veerpalu, som är pappa till Andreas Veerpalu.

Han väljer nu att lägga korten på bordet.

”Härmed bekräftar jag att det var jag som satte Karel Tämmjärv i kontakt med Mark Schmidt 2016. Det är mitt livs största misstag”, skriver Mati Alaver i ett uttalande enligt ERR.

Karel Tammjärv har som bäst slutat på 16:e plats i världscupen den här säsongen. Under VM hann han göra två starter, innan han greps i razzian. Han slutade på 43:e plats i sprinten och på 27:e plats i skiathlon.

Vad som händer med de misstänkta åkarna nu? Internationella skidförbundet (Fis) har bestämt sig för att stänga av dem under utredning. De riskerar fyra års avstängning – och tre års fängelsestraff i Österrike.

Estland har på grund av dopingskandalen valt att lämna återbud till herrarnas VM-stafett som avgörs under fredagen.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.