Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Julia Svans bakslag efter sjukdomen

Julia SvanFoto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN
Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN
Foto: Sara Strandlund

Julia Svans fjolårssäsong blev inte vad hon hade hoppats på.

En mystisk sjukdom satte käppar i hjulet – och efter en bra sommar har Svan nu åkt på ännu ett bakslag.

– Man tror att man klarar vad som helst, men det blev för mycket av allt, säger hon med bara dagar kvar tills säsongen drar i gång.

 

Ladda ner SportExpressens populära app här!

Den svenska skidtalangen Julia Svan har några tunga vintrar bakom sig. Knäskador, mystiska sjukdomar och trassel har kantat Svans skidspår – men i somras såg det ut att vända.

I en stor intervju berättade hon om sommarträningen och de positiva tankarna inför säsongen.

Men när SportExpressen når Svan med bara en vecka kvar till premiären så är det inte riktigt lika positiva tongångar. Svans bil har stannat, och i väntan på bärgare berättar hon om bakslaget under hösten.

– Sommaren var fantastisk bra och jag kunde träna bättre än vad jag någonsin har gjort. Men sen när hösten kom så har det gått tyngre, jag har blivit sliten och så där. Jag vet inte om det berodde på för mycket träning eller vad det är.

"Klart att det är jobbigt"

Julia Svan fortsätter:

– Klart att det är jobbigt att träna hårt och kroppen har tagit stryk. Men jag har i alla fall vilat mycket nu under hösten för att få tillbaka energin igen.

Att sätta fingret på exakt vad som gått snett är svårt. Inte ens hon själv vet med säkerhet vad bakslaget beror på.

– Jag började plugga den här hösten också. Man tror att man klarar vad som helst, men det blev för mycket av allt. Men jag har i alla fall hållit mig frisk, och det är ju faktiskt många som blir slitna under hösten.

Kan bero på järnvärdena

En möjlig anledning till att hösten varit motig kan vara järnbrist. Det kan leda till att man blir onormalt trött, vilket Svan märkt av under hösten.

– Häromveckan fick jag reda på att jag har låga järnvärden, så nu väntar jag på att de ska höjas. Man blir trött av det, så det kan vara en orsak till att hösten varit tung, säger hon, men menar samtidigt att det är skönt att få en anledning.

– Ja, det är ganska skönt att få ett kvitto på att det är det här som är problemet, för innan har jag varit sjuk men inte vetat varför. Det är mycket skönare att bara äta järntabletter så blir det bättre.

Missar säsongspremiären

Om en vecka börjar säsongen på riktigt, men utan Julia Svan på startlinjen.

– Det är lite stressande. Jag har bestämt mig för att inte tävla i Bruksvallarna, utan jag börjar helgen efter i Idre. Så får jag en vecka till på mig och lagra järnvärden.

Vad har du för säsongsmål?

– Det är svårt att säga i början, man vet inte hur man ligger till liksom. Men det är klart att jag vill åka världscup igen. Annars är det SM och Tjejvasan som jag skulle vilja vinna eftersom jag kommit trea två gånger nu.

Svan om Johaug: "Man blir chockad"

Skidsporten har annars präglats av dopingrubriker den senaste tiden. Först Martin Johnsrud Sundby, och sen Therese Johaug har ertappats med illegala preparat i kroppen.

– Ett otroligt tråkigt besked. Man blir chockad och vet inte vad man ska tro. Jag har valt att inte lägga någon kraft och energi på vad som händer där, det är inget jag kan göra åt ändå. Men det är tråkigt för skidsporten överlag, säger Svan.

Blir du arg?

– Ja, klart att man blir arg. Doping är ju fusk. Just i Johaug-fallet vet jag dock inte hur mycket menat det var, så då är det svårt att ta ställning.

Samtidigt har flera rapporter om att Norge ger astmamedicin till ungdomsåkare, som inte har astma, framkommit. Även det är förkastligt, menar Svan – som ju själv länge setts som en supertalang inom idrotten.

– Man försöker tänja på gränserna och chansar lite. De gör allt för att få de bästa förutsättningarna, även om det är på gränsen till fusk. Och det är ju inte alls bra. Det gillar vi inte!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.