Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Julia Svan slutar efter ständiga problemen

Foto: Ulf Palm/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Ulf Palm / Scanpix
Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

LAHTIS. Hon har vunnit JVM-guld, åkt Tour de ski och hyllats som en av Sveriges största skidtalanger.

Men de sista säsongerna har handlat om ständiga bakslag.

Nu väljer Julia Svan att lägga av – 24 år ung.

– Jag vill antingen bli bäst eller så vill jag göra något annat, säger Svan.

Det har varit mystiska sjukdomar, ständiga förkylningar och olägliga skador.

Julia Svan, dotter till legendaren Gunde Svan, kämpat i kraftig motvind under de sista säsongerna och nu väljer hon alltså att avsluta sin elitsatsning.

24-åringen är ändå på gott humör när SportExpressen når henne på telefon hemma i Falun.

– Det känns som att jag har bearbetat det här ganska mycket, säger Svan.

– De första personerna jag pratade med om det här… då har jag bara gråtit hela tiden. Nu kan jag ändå prata om det utan att bryta ihop.


LÄS MER: SVENSKA SKIDTALANGERNA SOM FÖRSVANN - DET GÖR DE I DAG


Det har varit en lång process, förklarar hon. Redan förra hösten hade hon tankar på att lägga av. Men hon ville göra en sista rejäl satsning och skrev på ett kontrakt med långloppslaget Team Sernekes inför den här säsongen.

– Jag ville ge det en chans till och verkligen ge allt. Och det har jag gjort under det sista året. Men sen har jag kommit fram till att min kropp inte fixar det här. Jag blir bara skadad och sjuk och det blir inte som jag tänkt mig…

Svan: "Det är dags att släppa taget"

Hon fortsätter:

– Jag vill antingen bli bäst eller så vill jag göra något annat. Och jag kommer inte bli bäst om jag fortsätter ha de här problemen som jag haft i fyra-fem år nu.

– Det är dags att släppa taget. Att sluta kämpa emot.

Hur känns det att väl ha bestämt sig?

– Det känns jätteskönt. Jag har börjat sova på nätterna igen! Det är väl en bra grej.

– Det känns som att det är en stor press som bara släpper.

Julia Svan förklarar att hon alltid har haft väldigt höga förväntningar på sig. Och förväntningarna har inte bara kommit från henne själv, utan även från omgivningen.


LÄS MER: GUNDES INSTAGRAMKUPP MOT JULIA: "JAG VAR INTE BEREDD"


Att vara dotter till Gunde Svan innebär att man har ögonen på sig.

– Det var som att min framtid var utstakad väldigt tidigt. Och till slut blev det för mycket. När problemen började komma och jag ändå ville prestera på topp… man blir så besviken! Och så måste man förklara sig när man hamnar långt ner i resultatlistan.

"Pappa stöttar mig"

Hon berättar vidare:

– Ända sen jag var junior har jag fått frågor om det där, att jag är Gundes dotter, och jag har svarat: ”Nej, jag känner ingen press och det är inget speciellt.” Men nu börjar jag erkänna för mig själv att det faktiskt är så, att jag har extra ögon på mig och… det är svårt att bara tänka bort det och inte beröras av det. Jag tror nog att det påverkat mig mer än vad jag erkänt.

Julia Svan skrattar till.

– Det är svårt att leva upp till alla de där OS- och VM-gulden!

Men det är också många som har hejat på dig eftersom du är Gunde Svans dotter?

– Ja, och jag är jättetacksam för det. Jag har inte försökt gömma mig heller. Det bara… jag vet inte, det är en svår sits, att veta hur man ska hantera det.

Vad sa pappa när du berättade att du bestämt dig för att lägga av?

– Han stöttade mig och det gjorde mamma också, till fullo. De har ju varit med hela resan. Pappa sa att han själv inte hade hade fixat alla bakslag och problem som jag har haft. Han tycker att jag har kämpat nog.

– Jag tror att han är stolt ändå.

Vad som väntar nu? Julia Svan har funderingar på att flytta till Uppsala för att studera. Och hon kommer att fortsätta att hålla skidlektioner, något hon redan har gjort under en tid.

– Ja, jag har redan tjuvstartat lite med det och det är väldigt kul att hjälpa andra att lära sig åka skidor. Det är nästan roligare än att elitsatsa själv!

– Jag tycker fortfarande om skidåkning väldigt mycket och det kommer alltid att finnas i mitt liv.

JULIA SVAN

Ålder: 24 år.

Bor: Falun.

Uppväxt: Skamhed, Vansbro i Dalarna

Familj: Pappa Gunde, mamma Marie, brodern Ferry Svan.

Klubb: Falun Borlänge SK/Team Serneke

Meriter: Nordisk juniormästare i sprint 2011, JVM-guld i stafett 2013, tvåa i skandinaviska cupen 2013, världscupdebut som 20-åring 2013, åkte Tour de ski 2013/2014 och trea i Tjejvasan 2016.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.