Emil Jönsson. Foto: NILS PETTER NILSSONEmil Jönsson. Foto: NILS PETTER NILSSON
Emil Jönsson. Foto: NILS PETTER NILSSON
Emil Jönsson och Calle Halfvarsson. Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅNEmil Jönsson och Calle Halfvarsson. Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Emil Jönsson och Calle Halfvarsson. Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Emil Jönsson. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNEmil Jönsson. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Emil Jönsson. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jönsson: "Jag har ju något fel i huvudet"

Publicerad

VÅLÅDALEN. Emil Jönsson ser lätt uppgiven ut.

– Jag har ju något fel i huvudet. Jag önskar för hela mitt liv att jag kunde ha fått simmares hjärna, säger 31-åringen.

Och det blir början på en rätt märklig historia.

Lite stel i ena axeln.

Lite öm i ena knät.

Och som alltid med en svenske sprintveteranen finns det en målande historia att tillgå till varje ämne. Den här dagen under landslagslägret i Vålådalen utgör inget undantag.

– Axeln? Nä, jag tappade en skivstång i gymmet, säger Jönsson.

Förklara gärna.

– Äh, jag låg där på rygg och skulle lyfta en tung skivstång över huvudet. Calle (Halfvarsson) hade ju just klarat det, men så trasslade jag in mig i mig själv...och plötsligt var axeln på väg ur led.

–  Men det gick bra! 

Skönt. Det andra då?

– Knäet? Det är från ett löptest för några dagar sedan.

Okej. Vad hände?

– Äh, jag är ju inte riktigt byggd för att springa på utför. Men nu var jag på väg mot personligt rekord - så det var all in. Och jag tog rekordet.

– Så det var helt klart värt det!

Ovanligt stabilt

Emil Jönsson skrattar gott, förklarar sedan lite mer konkret att inget är något att oroa sig för. Att han nu kan köra på igen.

Och att det tvärtom varit en ovanligt stabil försäsong.

– Vi lade en detaljerad träningsplan i april som jag inte behövt justera något alls innan det här med knäet. Men det var ju bara i ett par dagar - så det känns rätt gött.

Annars har Emil Jönsson haft sin beskärda del av fysiska problem de senaste säsongerna. Inför det som - möjligen - är Jönssons sista OS gör han nu tillsammans med sambon Anna Haag en brutal satsning.

Allt annat är lagt på is. Som parets bröllop, som deras sommarcamp för ungdomar, som årets semester.

– Vi har tränat på ända sedan förra säsongen tar slut, säger Jönsson.

Huvudmålet i Pyeongchang?…

– Det är en klassisk sprintbana där borta som är väldigt tuff, med långa backar och en springbacke mot slutet. Det vill säga en precis som jag vill ha den.

– Därför ser jag fram emot sprinten med en varm känsla.

Som alltid under sommaren innebär löpning en lika viktig som enkel del av barmarksträningen för skidstjärnorna. 

Komplicerad tillvaro

Eller enkel, förresten. För just Emil Jönsson tycks detta med löpning vara märkligt komplicerat.

– Jag önskar för mitt liv att jag kunde ha fått en simmare, eller banlöpares, hjärna. Jag är så djupt imponerad av dem, säger Jönsson.

– Men jag har ju något fel i huvudet. 

Eh...kan du utveckla det där?

– Jag kan helt enkelt inte springa samma runda två gånger. Jag kan inte ens innan ett löppass planera vilken runda jag ska ta. För sånt är det värsta jag vet.

Okej?

– Så är det. Jag har inte en hjärna som gör att jag kan springa runt, runt på ett och samma elljusspår. 

Inte?

– Nä, fy fan. Då hade jag hellre lagt av direkt.

Det låter lite opraktiskt.

– Ta bara detta. Jag bor och tränar i Östersund, och det är många löppass - men jag har aldrig kunnat springa det vanliga milspåret där.

Så hur gör du egentligen?

– Nä, jag springer i väg och tar nya beslut efter vägen. Och här på lägret blir jag ju hånad för hur jag håller på, de kallar det "Emil-rundor" när jag improviserar mig fram.

Jönsson skakar på huvudet igen:

– Mmm...någonting fel är det ju med mig.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag