Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Succén: Svenskan på pallen – trots strulet

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: SVT
Foto: SVT
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

RUKA/STOCKHOLM. Sadie Bjornsen stoppade upp Jonna Sundling i sprintfinalen i Ruka. 

Men svenskan stod för en imponerande avslutning – och slutade tvåa. 

– När jag stod där i fartställning och såg alla andra långt framför kändes det långt bort att jag skulle ta en andraplats, säger Sundling efter finalen.

Det svenska landslaget fick en tuff start på sprinttävlingarna i Ruka. Både Frida Karlsson och Maja Dahlqvist blev utslagna i kvalet där även Charlotte Kalla försvann – även om det var mer väntat att Kalla skulle få kämpa för att utmana om en kvartsfinalplats. 

Flera svenskor vittnade om problem med materialet. 

Men förra årets vinnare av sprintcupen, Stina Nilsson, tog sig vidare till kvartsfinal där hon gick vidare efter en imponerande avslutning. 

I semifinalen – där hon hade sällskap av både Jonna Sundling och Emma Ribom – hade Nilsson det tuffare, men säkrade direktplatsen till finalen efter en hård spurtuppgörelse med Tiril Udnes Weng. Sundling vann samma semifinal. 

Väl framme i finalen satte Maiken Caspersen Falla fart från start, med Ane Appelkvist Stenseth tätt i rygg. Efter en klättring ungefär halvvägs längs banan fick den norska duon en liten lucka, efter att Sadie Bjornsen fastnat på krönet och bromsat upp för Nilsson och Sundling. Sundling tappade mest på Bjornsens inbromsning och såg ut att vara borta från uppgörelsen om pallplatserna. 

Jonna Sundling tvåa efter upphämtning

Men svenskan fortsatte att trycka på, och kom in på upploppet tillsammans med Stenseth och Bjornsen. Sundling var klart vassast i spurten, och gick i mål som tvåa efter överlägsna Maiken Caspersen Falla. 

– Jag är väldigt imponerad av Jonna. Men det var väldigt synd att hon fick ett stopp vid vändpunkten där. Bjornsen fastnade i skylten och det orsakade allt, säger landslagets tränare Stefan Thomson. 

Sundling själv är förstås också mycket glad efter finalen.

– Jag är jättejättenöjd. Det var skitkul att åka i dag och jag hade bra skidor. Jag hade lite sämre glid i prologen men fästet har varit bra hela dagen. Det var svårvallat och inte så lätt att få det att stämma i ett sånt här väder men jag är nöjd, säger Sundling.

Hon fick en bra start i finalen innan hon fastnade bakom Bjornsen.

– Utgångsläget var bra men första kurvan blev lite strulig och Björnsen fastnade. Då står jag bara helt stilla bakom henne och ser hur de andra åker i väg. Det var lite frustrerande men jag accepterade läget och tänkte att jag skulle göra det bästa av situationen. 

– Jag fick vänta tills hon tog sig loss helt enkelt och sedan försökte jag bara glida så gott det gick och springa i backen. Det var ändå häften kvar av loppet. 

Just då var en andraplats långt borta.

– När jag stod där i fartställning och såg alla andra långt framför kändes det långt bort att jag skulle ta en andraplats. 

– Det känns väldigt bra i kroppen just nu och jag hoppas att det håller i sig. 

Nilsson: ”Hade nog tömt mitt förråd”

Stina Nilsson slutade femma. Svenskan stod över premiären i Gällivare förra helgen på grund av en känning i axeln. 

– Det var ändå OK, säger Nilsson.

– Dels har jag inte vetat var jag stått och så var det ganska lurigt i dag med föret och med skidorna. Jag har inte känt att det varit helt optimalt någon gång.

Hon fick kämpa hårt för att ta sig till final.

– Det kändes inte jättebra i min kvartsfinal och jag fick slita ganska mycket och kände att vi behövde göra något åt det om jag skulle komma till final. Jag tyckte det var en ganska energiödslande väg fram till finalen så jag hade nog tömt mitt förråd innan det började.

I finalen hade inte Nilsson mycket att sätta emot.

– Den var lite stökig i början men sedan var det inget snack om att Maiken var starkare. Sedan gör Jonna det superbra som blir tvåa.

Kläbo överlägsen i herrfinalen

Johannes Hösflot Kläbo vann herrfinalen efter ett ryck i den sista backen, där norrmannen slog till med sin patenterade diagonalstil. Svenske Oskar Svensson slutade sexa i finalen. 

Kläbo vann med drygt fyra sekunder. 

– Ingen i världshistorien har varit så överlägsen, när han har bra dagar, säger experten Anders Blomquist i SVT.  

Johaug utslagen i kvartsfinal – ändå nöjd

Therese Johaug åkte ut i kvartsfinalen och var förvånad över de svenska missarna tidigt i tävlingen.