Johnsrud Sundby vinnare i femmilen

Johnsrud Sundby efter målgång Foto: Eurosport
Bilden på Sundby som skapar diskussion Foto: Eurosport

OSLO/STOCKHOLM. Det var jämnt hela vägen. Men till slut tog Sundby sin första femmilsseger i Holmenkollen.

– Jag är väldigt lycklig, säger Sundby efter vinsten

Men efter upploppet kom misstankar om att norrmanen tagit skejttag på upploppet - och det höjs röster om att han ska diskas.

Herrarnas femmil i Holmenkollen drabbades av tät dimma, regn och plusgrader. Men det stoppade inte Martin Johnsrud Sundby som gick i mål efter 2,08,41 och tog sin första femmilsseger i Holmenkollen.

– Han utklassar alla i dag, säger experten Anders Blomqvist i SVT:s sändning.

Martin Johnsrud Sundby var med i täten redan från start, och låg efter halva loppet etta med fem sekunder ner till tvåan Niklas Dyrhaug. Men strax innan målgång var Dyrhaug hela 22 sekunder bakom och Sundby gick säkert mot sin första seger någonsin i femmilen i Holmenkollen.

– Det är stort för mig att äntligen vinna det här loppet. Jag har försökt många gånger och varit på pallen fyra år i rad, säger Sundby.

Sundby gick i mål efter 1,08,41. I och med vinsten blev han den förste Oslo-åkaren att ta hem femmilen i Holmenkollen sedan 1903.

– Jag förstod först på upploppet att jag skulle vinna när jag såg att jag låg så pass många sekunder före, säger Sundby.

Misstänkta skejttag innan upploppet

Samtidigt misstänks Sundby för att ha tagit ett par skejttag precis innan upploppet.

Något som i värsta fall skulle kunna leda till diskning.

– Det var väl inte så mycket, då hade jag väl fått höra det, säger Sundby själv.

Juryn har inte varit på dig?

– Nej.

På Twitter höjs dock röster för att skejtingen ska uppmärksammas och att Sundby ska varnas. XC-SKiing News menar att Sundby faktiskt skejtade. Även den norske skidåkaren Petter S. Skinstad skriver på sitt Twitter-konto att Sundby bör varnas.

"Sundby förtjänar faktiskt en varning, men han tjänade ju uppenbart inte på det. Viktig skillnad", skriver han.

Men Magnus Drivenes, även han norsk skidåkare, menar i stället att Sundby bör diskas.

"Har juryn kulor så diskar de Sundby för att han skejtade in på upploppet", skriver han.

Men både Sundby själv och den norska landslagschefen Trond Nystad tycker annat.

– Jag tjänade inte så mycket direkt, så jag blir knappast diskad för det där, säger Sundby när han får se bilderna på de misstänkta skejttagen i SVT:s sändning.

– Var det spår där? Jag tror inte det. Då handlar det mest om att hålla balansen, framför allt efter fem mil. Men visst, om folk vill skapa oro kan man prata om de bilderna, säger Nystad.

Svenskarna långt bakom

Dyrhaug kom in på en andraplats 18,8 sekunder senare. Trea slutade ryssen Maxim Vylegzhanin, 1,05 efter Sundby.

Av svenskarna kom Marcus Hellner in först på en 27:e plats, 7,42 minuter efter segraren Sundby. Martin Johansson kom in på en 31:a plats 8,47 efter och Daniel Richardsson som drabbades av skidproblem redan i starten kom in på en 37:e plats 9,21 efter. Simon Andersson gick i mål på en 43:e plats 13,44 efter segraren. Anton Lindblad tvingades avbryta under loppet.s