Johnsrud Sundby efter målgång Foto: EurosportJohnsrud Sundby efter målgång Foto: Eurosport
Johnsrud Sundby efter målgång Foto: Eurosport
Bilden på Sundby som skapar diskussion Foto: EurosportBilden på Sundby som skapar diskussion Foto: Eurosport
Bilden på Sundby som skapar diskussion Foto: Eurosport

Johnsrud Sundby vinnare i femmilen

Publicerad

OSLO/STOCKHOLM. Det var jämnt hela vägen. Men till slut tog Sundby sin första femmilsseger i Holmenkollen.

– Jag är väldigt lycklig, säger Sundby efter vinsten

Men efter upploppet kom misstankar om att norrmanen tagit skejttag på upploppet - och det höjs röster om att han ska diskas.

Herrarnas femmil i Holmenkollen drabbades av tät dimma, regn och plusgrader. Men det stoppade inte Martin Johnsrud Sundby som gick i mål efter 2,08,41 och tog sin första femmilsseger i Holmenkollen.

– Han utklassar alla i dag, säger experten Anders Blomqvist i SVT:s sändning.

Martin Johnsrud Sundby var med i täten redan från start, och låg efter halva loppet etta med fem sekunder ner till tvåan Niklas Dyrhaug. Men strax innan målgång var Dyrhaug hela 22 sekunder bakom och Sundby gick säkert mot sin första seger någonsin i femmilen i Holmenkollen.

– Det är stort för mig att äntligen vinna det här loppet. Jag har försökt många gånger och varit på pallen fyra år i rad, säger Sundby.

Sundby gick i mål efter 1,08,41. I och med vinsten blev han den förste Oslo-åkaren att ta hem femmilen i Holmenkollen sedan 1903.

– Jag förstod först på upploppet att jag skulle vinna när jag såg att jag låg så pass många sekunder före, säger Sundby.

Misstänkta skejttag innan upploppet

Samtidigt misstänks Sundby för att ha tagit ett par skejttag precis innan upploppet.

Något som i värsta fall skulle kunna leda till diskning.

– Det var väl inte så mycket, då hade jag väl fått höra det, säger Sundby själv.

Juryn har inte varit på dig?

– Nej.

På Twitter höjs dock röster för att skejtingen ska uppmärksammas och att Sundby ska varnas. XC-SKiing News menar att Sundby faktiskt skejtade. Även den norske skidåkaren Petter S. Skinstad skriver på sitt Twitter-konto att Sundby bör varnas.

"Sundby förtjänar faktiskt en varning, men han tjänade ju uppenbart inte på det. Viktig skillnad", skriver han.

Men Magnus Drivenes, även han norsk skidåkare, menar i stället att Sundby bör diskas.

"Har juryn kulor så diskar de Sundby för att han skejtade in på upploppet", skriver han.

Men både Sundby själv och den norska landslagschefen Trond Nystad tycker annat.

– Jag tjänade inte så mycket direkt, så jag blir knappast diskad för det där, säger Sundby när han får se bilderna på de misstänkta skejttagen i SVT:s sändning.

– Var det spår där? Jag tror inte det. Då handlar det mest om att hålla balansen, framför allt efter fem mil. Men visst, om folk vill skapa oro kan man prata om de bilderna, säger Nystad.

Svenskarna långt bakom

Dyrhaug kom in på en andraplats 18,8 sekunder senare. Trea slutade ryssen Maxim Vylegzhanin, 1,05 efter Sundby.

Av svenskarna kom Marcus Hellner in först på en 27:e plats, 7,42 minuter efter segraren Sundby. Martin Johansson kom in på en 31:a plats 8,47 efter och Daniel Richardsson som drabbades av skidproblem redan i starten kom in på en 37:e plats 9,21 efter. Simon Andersson gick i mål på en 43:e plats 13,44 efter segraren. Anton Lindblad tvingades avbryta under loppet.s

 

 

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag