Sundby. Foto: Maja Suslin/TtSundby. Foto: Maja Suslin/Tt
Sundby. Foto: Maja Suslin/Tt
Foto: Pedersen, TerjeFoto: Pedersen, Terje
 Foto: Pedersen, Terje

Johnsrud Sundby sågar arrangörerna

Publicerad

FALUN. Världens bäste skidåkare spurtar i mål som trea.

Sedan sågar Martin Johnsrud Sundby banorna i Falun.

– Det här är ju bara löjligt, säger Sundby.

Den urstarke norrmannen brukar vinna sina masstartslopp genom att spränga fältet tidigt och sedan rycka loss långt innan det blir aktuellt med spurt.

Men i söndagens 15 kilometerslopp gick det inte.

I stället fick Sundby se sig nedspeedad på upploppet av såväl ryssen Sergej Ustjugov som italienaren Francesco De Fabiani.

Bansträckningen i Falun gjordes om inför VM förra året. Och enligt Sundby är resultatet långt i från lyckat.

– Mördarbacken ligger ju alldeles för tidigt på rundan numera, säger Sundby.

Vad innebär det?

– Att det här är ju bara löjligt. Nu stannar vi på toppen av Mördarbacken, står där 25 man ser på varandra - för ingen har lust att vara först utför.

Sundby fortsätter:

Sundby förbannad på arrangörerna

– Så det säger ju sig självt att banan borde sett annorlunda ut. Det hade blivit betydligt intressantare lopp om man haft Mördarbacken närmare målgång.

Norrmannen tillägger sedan med viss ironi:

– Men det blir ju säkert otroligt spännande för de som ser loppet på tv.

Världsettan lämnar nu Falun med ett ovanligt beskedlig facit. Femma i lördags och trea i dag.

– Jag är besviken över att jag inte lyckas hålla den mentala skärpa jag haft tidigare i vinter. Men det kanske bara är naturligt att jag har en helg där jag inte är helt maximalt fokuserad.

Sundby fortsätter:

– Men just nu är jag förbannad på mig själv. Fast det är kanske precis vad jag behöver inför avslutningen på säsongen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag