Johaugs varning för ryska sensationen

Foto: EMMI KORHONEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: HANNINEN/SIPA/SHUTTERSTOCK / HANNINEN/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: GEPA PICTURES/ CHRISTIAN WALGRAM / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

Therese Johaug vann planenligt helgens minitour i Ruka. 

Den stora överraskningen var dock den comebackande ryskan Tatiana Sorina som slutade tvåa. 

– Hon kanske har fått en ”mamma-boost”, precis som Marit Björgen fick?, säger Johaug till Dagbladet efter den sensationella insatsen. 

Tatiana Sorina, tidigare Alesjina, hade aldrig varit bättre än 38:a i ett distanslopp innan helgens världscupspremiär i finska Ruka. 

Det skedde 2018 och då var ryskan två minuter och 44 sekunder bakom Therese Johuag. När Sorina gick i mål som fyra under lördagens klassiska lopp var hon bara 26 sekunder efter den norska skiddrottningen. 

Den ryska tränaren Markus Cramer var dock inte förvånad över den stora förbättringen. 

– Hon är helt förändrad. Du vet, förut åkte hon främst sprint och hon kunde göra en bra prolog, men sen höll det inte i heaten. Nu? Hon har ändrat hela sitt liv. Hon har gift sig med Igor Sorin som var min assistent i två-tre år. Hon blev mamma i mars. Och sen dess…ja, Igor gör ett bra jobb med henne, berättade han för SportExpressen. 

En som dock är överraskad är helgens vinnare Therese Johaug. 

– Jag är väldigt överraskad. Hon har tagit enorma steg, säger hon till norska Dagbladet. 

Varnar för ryskan

Sorina gjorde sin senaste världscupsstart 2019 och har därefter både gift sig och skaffat barn. Helgens vinnare ser pausen från idrotten som en möjlig anledning till succén. 

– Det är väldigt roligt att vi får nya tjejer på toppen. Kanske Sorina fick en riktig ”mammaboost”, precis som Marit Bjørgen fick?, säger Johaug. 

Johaug tror inte Sorinas helg var en tillfällighet, utan räknar med att ryskan kommer vara med och utmana under hela hösten.

- Hon är definitivt någon jag måste se upp för i framtiden, säger Johaug och varnar för sin ”nya” konkurrent. 

- Många har fått en ”boost” efter att ha återvänt efter graviditeten. Jag vet inte om det är en anledning till hennes framgång och framsteg, men hon har åtminstone blivit stark. Vi måste se upp för henne.

Helgens världscupstävlingar i Lillehammer är inställda. Nästa gång Sorina har chans att slå till i världscupen är i Davos nästa helg. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.