Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Nivån är skitdålig - det måste de tåla”

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Therese Johaug vann guld i norska mästerskapen på 10 000 meter löpning i överlägsen stil. 

Då slaktades nivån på tävlingen av TV2:s friidrottsexpert Johan Kaggestad.

– Nivån är skitdålig. Det måste de klara av att höra, säger han. 

Skidsäsongen är fortfarande flera månader bort, men fjolårets suverän Therese Johaug har redan lämnat ett starkt formbesked.

På söndagseftermiddagen ställde norskan upp på 10 000 meter i norska mästerskapen i Hamar. 

Loppet var Johaugs första friidrottstävling någonsin. 31-åringen var favorit att ta hem guldet då Norges bästa långdistanslöpare Karoline Bjerkeli Grövdal valde att springa 3000 meter hinder på NM.

I hennes frånvaro slutade 10 000 meters-loppet med utklassning, NM-guld och mästerskapsrekord för Johaug. 

Skidstjärnan inledde loppet i ett tempo som hade tagit henne under kvalgränsen till VM i Qatar (31.50), men slog sedan av på tempot och gick i mål på 32.20, 87 - snabbast någonsin på ett norskt mästerskap. 

– Det kanske var lite orutin i starten. Jag kände mig så lätt och fin. Jag tänkte att jag skulle känna på det tills jag gick på en smäll, och när jag gjorde det anpassade jag varvtiderna. Det var roligt, säger Johaug till NRK.

Uppvisning av Therese Johaug på NM

Therese Johaugs 32.30, 87 är den femte snabbaste någonsin i Norge. Det norska rekordet på 30.13,74 innehas av Ingrid Kristiansen.

Trots att hon inte tyckte att tekniken satt fullt ut var Johaug mycket nöd med sin insats, trots att det handlade om ”fel” idrott.

– Stämningen är så bra här i Hamar. Jag kanske ger det ett försök nästa år också. Tiden var överraskande bra även om det handlade om 25 varv, säger Johaug till NRK. 

Men alla är långt ifrån lika nöjda.

TV2:s expert Johan Kaggestad slaktade nivån på norsk distanslöpning efter Johaugs triumf.

– Nivån är skitdålig. Det måste de klara av att höra. Tiden är ju två minuter över det norska rekordet, säger han.

Han får medhåll av NRK:s Vebjörn Rodal.

– Det är enorma skillnader. Det är lite synd att vi inte har en större bredd i långdistanslöpningen än att våra näst bästa löpare blir krossade av en längdskidåkare, säger han. 

Johaugs succécomeback

Therese Johaug laddar just nu för sin andra säsong i skidspåren efter den två år långa dopingavstängningen. Norskan testades positivt för den förbjudna substansen clostebol i oktober 2016.

Johaug fick i sig substansen via en läppsalva och stängdes av från allt tävlande i två säsonger. 

När hon gjorde comeback säsongen 2018/2019 var det en överlägsen Johaug som ställde sig på startlinjen. 

31-åringen vann elva världscuptävlingar, men missade segern i den totala världscupen då hon valde att avstå Tour de Ski för att fokusera på VM i Seefeld.

Under världsmästerskapet vann Johaug tre individuella guldmedaljer. Därtill körde hon sista sträckan i Norges lag som slutade tvåa, efter Sverige, i stafetten. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.