Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johaugs förvåning – blev lurad av mätning

Foto: GEIR OLSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Therese Johaug fick stå över flera veckors träning efter en överansträngning – vilket föranleddes av en felaktig laktatmätning. 

– Jag kände att siffrorna ljög, säger Johaug till Dagbladet.

Therese Johaug är tillbaka i gammalt slag efter en ovanligt turbulent sommar. Världens bästa skidåkare drabbades av en överansträngning och kunde inte träna under några veckor. 

Nu berättar hon om detaljerna bakom bakslaget. I en intervju med norska Dagbladet förklarar norskan att en laktatmätning gav en missvisande bild som lurade norskan att hon var frisk, vilket betydde att hon tränade normalt – för att sedan gå på smällen. 

– Det började med att jag märkte att något var fel när jag åkte rullskidor. Jag ringde genast Erlend Hem (idrottspsykolog) och sa: ”Jag måste göra en laktatmätning nu. Jag ville inte resa till Toppidrettsveka med den här kroppen, säger Therese Johaug till Dagbladet.

En laktatmätning mäter laktatkoncentrationen i blodet, även kallat mjölksyra. 

Lurades av test

Resultatet av den första mätningen tydde förvånansvärt inte på några fel, trots signalerna hon kände. 

– Under den första mätningen var värdena bra. Men det var fortfarande något som kändes fel. Även om siffrorna var bra hade jag en helt annan känsla. Jag kände att siffrorna ljög. Jag var stel i fötterna. Det fanns ingen gnista, säger Johaug. 

Den norska profilen fortsatte därefter att träna normalt, men känslan var fortsatt inte bra – och blev i stället värre. Då bestämde hon sig för att mäta mjölksyrenivån ytterligare en gång. 

– Då fick jag det gensvaret jag hade väntat mig. Det var den värsta laktatmätningen jag har gjort på länge. Mätningen visade att jag kan lita på min magkänsla, säger Johaug.

Efter några veckors vila är Johaug tillbaka i full träning med sina landslagskollegor – och enligt VG har avståndet ner till sina lagkompisar i backarna varit detsamma under den senaste tiden. 

Så trots några struliga veckor under sommaren kommer säkerligen norskan bli att räkna med när världscupen är planerad att sätta i gång i slutet av november. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.