Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johaugs passning till Sverige: ”Sanningen”

Therese Johaug säger att Sverige är storfavoriter i stafetten i VM i Oberstdorf.
Foto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES
Charlotte Kalla har haft en tuff uppladdning inför VM.
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Frida Karlssons uttalande har fått de norska åkarna att reagera.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Therese Johaug drömmer om nya guldmedaljer i VM.

Men när den norska stjärnan pratar med SportExpressen slår hon fast att Sverige är storfavoriter i stafetten.

Norge måste överraska för att slå sitt grannland.

– Det är bara sanningen och de själva har också sagt att de är så starka, säger Johaug i en intervju där hon även stöttar Charlotte Kalla och ger sin syn på teorin om hur hon själv ska besegras.

VM i längdskidor närmar sig med stormsteg. Torsdagen den 25 februari inleds VM med sprint för damer och herrar och två dagar senare inleds även mästerskapet för Therese Johaug.

Norges skiddrottning tävlar då i skiathlonen över 15 kilometer och hon är nöjd med förberedelserna inför mästerskapet.

– Jag har fått till bra träningspass och ser bara fram mot att VM ska dra i gång om lite drygt en vecka. Jag har tagit det lite lugnt, tränat på bra och bara försökt förbereda mig på bästa möjliga sätt, säger Johaug.

Norge reser till mästerskapet den kommande helgen.

– Nu blir det samling här på torsdag och sedan blir det att packa om väskan för att resa till Oberstdorf på lördag. Så det ska bli skönt att komma in i VM-känslan och bubblan där. 

Therese Johaug hoppas på Charlotte Kalla

Therese Johaug har vunnit det mesta som går att vinna efter att hon kom tillbaka från sin dopingavstängning. Därför blev den blyga målsättningen att ta en individuell guldmedalj inför VM i Seefeld 2019 ifrågasatt. Men trots att hon vann guld i de tre individuella loppen hon ställde upp i då har målsättningen inte förändrats nu.

– Jag hoppas ju på att kämpa om medaljer i loppen som jag ställer upp i, säger Johaug.

– Jag har ett mål om att resa hem med ett guld i alla fall. Det är ett mål, men sen vet jag att det är många som åker fort och det såg vi senast i Falun. Man ska ha dagen, skidor, kropp och form för att klara av att stå överst.

Teorierna om hur Johaug lättast ska besegras är många. Försöka gå med i hennes ursinniga fart eller öppna kontrollerat och gå ikapp sedan? Johaug själv tror att taktiken alltid beror på hur loppet blir.

– Jag tror att det finns många scenarion och det är mycket som sker i ett lopp. Man får bara ta det som det kommer och se hur loppet utvecklar sig, säger hon.

Du och Charlotte Kalla är goda vänner. Vad tror du om hennes chanser i VM?

– Jag tycker det var tråkigt för Charlotte att det här skulle komma (Kalla fick covid-19, reds anm). Jag hoppas bara att det ska ordna sig så att hon ska kunna resa till VM och få några bra resultat. 

Vad krävs för att hon ska lyckas?

– Det är svårt att säga. Det är mycket som ska stämma. Jag hoppas först och främst att hennes kropp funkar och att hon kan få ut det hon har i sig.

Johaug skickar passning till Sverige

Det enda loppet som Johaug inte vann i VM i Seefeld var stafetten. Hon körde sistasträckan för Norge men efter att ha kommit ikapp Stina Nilsson hade hon inget att sätta emot svenskan på upploppet. Nu väntar en chans till revansch för Norge.

– Det är klart att Sverige är storfavoriter, det är inget tvivel om det. De ska försvara sitt guld från Seefeld och vi ska försöka utmana dem, säger Therese Johaug.

Hon är inte den första norska åkaren som lagt över favoritskapet på Sverige efter Frida Karlssons ord om att Sverige hade kunnat ha två lag som kom på pallen.

Har ni bestämt er för att säga att Sverige är favoriter?

– Nej det har vi inte. Det är bara sanningen och de själva har också sagt att de är så starka att om de hade haft två lag så hade det varit två lag på pallen. 

Så du blir förvånad om Norge vinner?

– Vi är utmanare och om vi ska klara av att slå Sverige måste vi ha en kanondag på alla möjliga sätt. Sverige är storfavorit, ja. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.