Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johaugs OS-kupp – trots avstängningen

Therese Johaug.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix / TT
Samlerhuset har tryckt upp en officiell OS-sedel där Johaug skrivit en hälsning till konkurrenterna som ska till Pyeongchang.Foto: SAMLERHUSET

Therese Johaug är avstängd från OS efter sin dopingskandal. 

Men nu har norskan sett till att hon ändå får vara där – på ett sätt. 

Therese Johaug stod för en av norsk idrotts största skandaler genom tiderna när hon testade positivt i ett dopingprov 2016. Johaugs prov visade spår av den anabola steroiden Clostebol. Själv har norskan hela tiden hävdat att hon fick i sig ämnet via en salva, Trofodermin, som hon applicerade på sina såriga läppar.

 

LÄS MER: Längskidor i OS – program med tider och datum

 

Efter att fallet passerat idrottens skiljedomstol CAS stod det klart att skidstjärnan skulle missa OS i Pyeongchang, som drar i gång den 9 februari. Men nu visar det sig att Johaug ändå kommer att vara med på ett hörn – i någon bemärkelse. 

Johaug får ett eget "OS-guld"

Norska företaget Samlerhuset har tryckt upp en officiell OS-sedel där Johaug tillåtits skriva en hälsning till konkurrenterna som ska åka till Pyeongchang för att tävla. "I'll be back", kan man läsa på sedeln. Samlerhuset har även tryckt upp ett guldmynt bara för Johaugs skull.

"Vi vet att du har en betydande medaljsamling och att du dessvärre får ett hål i samling där årets OS-medaljer skulle ha varit. Vi vill ge dig ditt eget guldminne från OS i Pyeongchang. Kära Therese. Det här kan inte ersätta en personlig segermedalj, men vi har lust att ge dig det här guldmyntet. Nu har du också ett eget guld från Pyeongchang", skriver Samlerhuset i ett pressmeddelande.

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

 

Johaug har berättat om hur hon ser på sin OS-frånvaro i en ny intervju med TV2. 

– Det blir lite konstigt att inte vara där. Men samtidigt har jag förberett mig länge på att jag inte kommer att delta, så jag får bara titta framöver. Jag kommer att följa det på tv. Jag har ju trots allt hela mitt gamla lag där och goda väninnor som ska delta, säger Johaug. 

"Det sa bara stopp"

Hon medger också att hennes "idrottsglädje" inte är densamma efter domen – och att hon under en period slutade träna helt och hållet.

– Det sa bara stopp en dag och jag har gjort det mesta av tiden fram till jul. Det var bra för humöret ha några vardagar utan några planer, säger Johaug. 

– Det är viktigt att jag hittar tillbaka till glädjen. Nu känner jag i alla fall att det är dags att blicka framåt, och så får vi ta resultat och målsättningar när den tiden kommer. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.