I augusti kom Cas dom som förkunnade att Therese Johaug missar OS i februari. Foto: RUUD, VIDAR / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅNI augusti kom Cas dom som förkunnade att Therese Johaug missar OS i februari. Foto: RUUD, VIDAR / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
I augusti kom Cas dom som förkunnade att Therese Johaug missar OS i februari. Foto: RUUD, VIDAR / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
I somras förhördes hon av Cas i Lausanne - och då var hon fortfarande hoppfull om att kunna tävla i OS. Foto: RUUD, VIDAR / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅNI somras förhördes hon av Cas i Lausanne - och då var hon fortfarande hoppfull om att kunna tävla i OS. Foto: RUUD, VIDAR / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
I somras förhördes hon av Cas i Lausanne - och då var hon fortfarande hoppfull om att kunna tävla i OS. Foto: RUUD, VIDAR / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Johaug fotograferad vid ett träningspass. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAYJohaug fotograferad vid ett träningspass. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Johaug fotograferad vid ett träningspass. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Johaug dominerade stort innan dopingdomen. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅNJohaug dominerade stort innan dopingdomen. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Johaug dominerade stort innan dopingdomen. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Johaugs nya liv efter skandalen

Publicerad

Therese Johaug börjar se ljuset i tunneln.

Redan om åtta veckor får hon träna med Norges landslag igen.

Och i vår kan 29-åringen göra sin första tävling efter den omdiskuterade dopingskandalen.

– Hon kommer att vara minst lika bra som förut, säger journalisten Öyvind Godö som har följt hennes ensamma kamp.

Det är som att han precis sett ett spöke.

Managern Jörn Ernst stänger igen dörren bakom sig och tittar Therese Johaug rätt in i ögonen.

– Det är helt för jävligt… Arton!

Johaug har ett litet leende på läpparna, hon tror inte på vad han säger.

– Nej. Nej. Seriöst?

Jörn Ernst bara nickar.

– Arton månader? Nej, säger Johaug och brister ut i gråt.

– Är du seriös? Är det sant? Åh, herregud...

Det är i slutet var augusti, Therese Johaug befinner sig i italienska Seiser Alm och hennes dröm om OS i Pyeongchang har plötsligt slagits i tusen bitar av domen från idrottens skiljenämnd (Cas). Avstängningen efter dopingskandalen landar till slut på 18 månader.

Jörn Ernst ger beskedet till Therese Johaug.Foto: TV2.

 

Johaug brister omedelbart ut i gråt.Foto: TV2.

Charlotte Kalla är en av många som reagerar starkt på beskedet.

"Beskedet om en förlängning överraskade mig i dag. Jag har hela tiden varit inställd på att Therese kommer stå på OS-startlinjen tillsammans med oss andra i februari", skriver hon i ett sms till SportExpressen.

"Det är svårt att sätta ord på den fruktansvärda situation Therese måste befinna sig i just nu och jag lider med henne som vän och konkurrent."

 

LÄS MER: Världscupen 2017/2018 – här är allt du behöver veta

Orkade inte träna

Säsongen 2015/2016 tog Therese Johaug elva segrar och var på pallen i 16 av 21 distanslopp i världscupen. Hon var överlägsen, hyllad och sportens stora affischnamn.

Men det kan vända snabbt, som bekant.

En läpp sprack, en salva köptes, en dopingkontrollant knackade på dörren och en skandal briserade.

I dag är det Charlotte Kalla som radar upp segrar i världscupen (säsongen 2015/2016 vann hon inte ett enda lopp), samtidigt som Johaug för andra säsongen i rad är bannlyst från den stora scenen.

Hur hennes liv ser ut i dag? Mycket har förändrats.

Therese Johaug har snickrat ihop ett helt eget team, med både vallare, läkare och psykolog. Tränare är den tidigare landslagschefen Pål Gunnar Mikkelsplass.

– Man kastar inte en juvel i soptunnan. Jag tycker det känns jättebra att hjälpa Therese i den situation hon hamnat i, säger Mikkelsplass.

https://www.instagram.com/p/BbCMVUZBX5W/?hl=sv&taken-by=johaugtherese

Eftersom hon inte får tävla har de kunnat lägga ett enormt fokus på träningen. Och det har gett resultat.

Enligt rapporterna har Johaug blivit mer ”robust” i kroppen.

– Ja, i hela kroppen och framför allt i överkroppen. Förhoppningen är att hon ska kunna bli ännu vassare i lättåkta partier på banan. Uppför har hon ju alltid varit urstark, säger Mikkelsplass.

I somras låg hon på en träningsbelastning som hon aldrig tidigare legat på. Då var siktet inställt på OS i Pyeongchang.

Sen kom beskedet från Cas som förändrade allting.

Johaug bröt ihop, luften gick ur henne och hon valde ta en paus från allting, för att ladda upp både kropp och själ efter en minst sagt jobbig period.

Hennes manager Jörn Ernst berättar:

– Det var fem-sex veckor i höst då hon till och med tränade mindre än mig. Hon tog det helt lugnt där. I två-tre veckor tränade hon inte alls och var bland annat på semester i stället.

– Kroppen behövde en paus.

https://www.instagram.com/p/BaEzUJHB9zo/?hl=sv&taken-by=johaugtherese

Ökade sin förmögenhet

Dopingavstängningen har tärt på Therese Johaug, det är tydligt. Hon har kastats mellan hopp och förtvivlan, hon velat ge upp och hon har knutit näven i fickan.

På många sätt har det varit en mardröm.

Men inte ekonomiskt.

Året efter att hon testade positivt för doping ökade hon sin förmögenhet med tolv miljoner kronor och flera av hennes sponsorer – bland annat klocktillverkaren Tag Heuer och vitvaruföretaget Asko – har stått kvar vid hennes sida.

Jacob Lund, tidigare sponsorchef i Norges största finanskoncern DNB, är kritisk:

– Jag tror det är en feghet som gör att man inte törs ta konsekvenserna. Både när det gäller Martin Johnsrud Sundby (också avstängd för doping 2016) och henne är det ingen som har reagerat. Det är inte särskilt klokt med tanke på framtiden för norsk skidsport och eventuella dopingdomar.

Andra sponsorer har bara tillfälligt valt att pausa sina avtal med Johaug. Enligt uppgift har skidtillverkaren Fischer lovat att fortsätta sponsra henne så fort dopingavstängningen löper ut.

Och det är snart.

https://www.instagram.com/p/BcAHNFtB1sL/?hl=sv&taken-by=johaugtherese

Redan om åtta veckor får Therese Johaug börja träna ihop med Norges landslag igen. Ytterligare fyra veckor senare är hon fri att tävla igen.

Mycket tyder på att hon kommer göra sin första start i Skarverennet i maj.

– Det stämmer att hon kan delta då. Det är inte hundra procent säkert att hon gör comeback just där, men jag räknar med att det blir så, säger managern Jörn Ernst.

Efter det väntar ännu en träningssommar innan den nya säsongen kommer, med VM i Seefeld som den stora höjdpunkten.

Och intresset för Johaug lär bli enormt.

– Det har faktiskt varit lite lugnare kring henne efter beskedet att hon missar OS. Nu snackas det mest om Johannes Hösflot Kläbo här borta. Men inför nästa säsong kommer allting att handla om Johaug, säger Öyvind Godö, journalist på tidningen Dagbladet som har följt Therese Johaug under hennes avstängning.

– Vi minns hur det var när Marit Björgen kom tillbaka från mammaledigheten. Och när Petter Northug kom tillbaka efter rattfyllan. Det här lär bli ännu värre.

Hur bra kommer hon att vara?

– Jag tror att hon kommer vara minst lika bra som förut. Hon är 29 år gammal, i sin bästa ålder, och har satt rekord i en rad fystester under sin avstängning. Dessutom har hon fått chansen att jobba med sina svagheter.

Öyvind Godö fortsätter:

– Lyckas hon bara behålla motivationen så blir det flera VM-guld i Seefeld, det är jag övertygad om. Hon kommer älska att tävla på höjden och trycka på i de branta backarna där. Banorna i Seefeld passar henne bättre än banorna i Pyeongchang.

– Jag tror att det blir den comeback som hon drömmer om.

 

KÄLLOR: TV2, Dagbladet, NRK och Dagens Näringsliv.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag