Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johaugs nya kross – slog världsrekord (?)

Foto: GEPA PICTURES/ PHILIPP BREM / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

Är Therese Johaug i rekordform?

Under norska mästerskapen vann 31-åringen sitt 13:e guld – och åkte enligt experter ett av världens snabbaste skidlopp.

– Det är inofficiellt världsrekord, säger NRK-experten Torgeir Björn enligt VG.

– Det går fort, säger Johaug.

Det är ingen hemlighet att Therese Johaug är i storform.

I Tour de Ski åkte visserligen norskan, för ovanlighetens skull, på stryk i en jaktstart över 10 km klassiskt av Ingvild Flugstad Östberg och förlorade ett distanslopp för första gången på nio månader.

Men därefter har Johaug återställt ordningen.

Under förra helgens skiathlon i tyska Oberstdorf , där VM avgörs nästa år, var norskan överlägsen.

Och under torsdagens norska mästerskap svarade hon för en rejäl kross när hon vann på 10 kilometer fritt med 44,6 sekunder före Astrid Jacobsen. 31-åringen säkrade därmed sitt 13:e guld på norska mästerskap.

Kanske var det också ett rekordlopp, i alla fall enligt NRK:s expert Torgeir Björn. Johaug åkte nämligen loppet på 21 minuter och 33 sekunder.

– Det är inofficiellt världsrekord, säger Björn, enligt VG, och menar att ingen kvinnlig åkare åkt så snabbt på 10 kilometer förut.

Johaug om nya krossen: ”Det går fort”

Therese Johaug spekulerade i att banan kanske var aningen kortare än 10 kilometer och vågade inte vara lika säker på att det var ett nytt världsrekord. Samtidigt konstaterade hon: 

– Men det går fort. Det var skarpt före, det var is. Det krävde att man klarade av att skapa kraft stavtagen som man tog. Så jag är väldigt nöjd med tidsdifferensen, säger hon enligt VG.

Segern innebar också att det var Johaugs 26:e medalj på norska mästerskapen.

– Jag åker så fort jag kan och är väldigt, väldigt nöjd med loppet i dag även om det var halt före och inte det tuffaste loppet, säger Johaug till Dagbladet.

Nästa helg (8-9 februari) väntar världscuptävlingar i Falun med sprint och fristil då Johaug ställs mot den svenska eliten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.