Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnans krav: ”Det konstigaste jag hört”

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

STOCKHOLM/VAL DI FIEMME. Tour de Ski såg annorlunda ut i år jämfört med tidigare. 

Upplägget har fått både ris och ros, till den grad att det råder oenigheter i det norska landslaget. 

– Det borde vara fler sprintlopp, säger Heidi Weng till NRK

– Det är bara nonsens, svarar Simen Hegstad Krüger. 

Strålande glad fick Therese Johaug ställa sig överst på pallen efter att, som förväntat, ha dominerat fullständigt i klättringen uppför slalombacken i Val di Fiemme. 

– Det är extra roligt att slå tillbaka hårt mot de som säger att touren inte passar mig, sa hon. 

För även om Johaug gick in i touren som skyhög favorit så var det många som pekade på att upplägget inte passade henne alls. Det var bara ett lopp med intervallstart, två sprintar och inget lopp över tio kilometer (på damsidan). 

Det var dock inga större problem för Johaug, som till och med imponerade i sprinten. 

Johaugs krav inför nästa säsong

Hon kommer dock med ett krav inför nästa års upplaga av mästerskapet, då ett VM väntar kort därefter. Arrangörens plan är nämligen att köra åtta lopp i stället för sju, något Johaug menar är fel. 

– Det är viktigt att det inte blir för många lopp. Det är väldigt konstigt att ha åtta lopp i Tour de Ski ett mästerskapsår, de måste skära ner på antalet tävlingar, säger hon. 

Hon har dock inga betänkligheter kring vilka typer av lopp det är som körs. 

Oenigheter i norska laget om Tour de Ski

Det har däremot hennes landslagskolleger Heidi Weng och Simen Hegstad Krüger. Den förstnämnda uppskattade förändringen till årets tour, med fler masstarter och kortare lopp. Hon vill till och med att det blir ännu mer ”extremt” till nästa år. 

– Jag tycker att det skulle kunna vara ännu fler sprintlopp. Tre sprintlopp, tre distanslopp och så upp för backen, säger hon till NRK

– Man måste ha i åtanke att vi distansåkare har otrolig tur, för vi har fler tävlingar än sprintåkarna sett över en hel vinter. Ser man till prispengarna man kan tjäna så är det mycket mer lukrativt att vara distansåkare med tanke på hur få sprintlopp som faktiskt körs. 

Det håller Hegstad Krüger verkligen inte med om. 

– Det är det konstigaste jag hört. Två sprintlopp av sju lopp totalt är mer än tillräckligt. I alla fall när vi har så många masstarter. Jag skulle personligen hellre se att det var fler längre lopp med. Två sprintlopp är helt okej, men att inget distanslopp är längre än 15 kilometer... det tycker jag är väldigt tråkigt. 

 

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta  

LÄS MER: Ta ut ditt fantasy-lag i längdskidor – vinn resor

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.