Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johaugs hälsning till Karlsson: ”Viktigast”

Skidsnack: Frågan ger norska stjärnan hjärnsläpp: ”Vem är det?”
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Frida Karlsson har pressat sig själv för hårt – och tvingas nu dra ner på såväl tävling som träning. 

Nu uppmanar den norska storstjärnan Therese Johaug Karlsson att inte bli stressad, utan tillåta sig själv att vila. 

– Det är viktigt att det får ta den tid som krävs, hälsan är viktigast av allt, säger hon till SportExpressen. 

Efter det enorma genombrottet på VM i Seefeld i år, (tre medaljer varav ett guld) så gick Frida Karlsson från talang till världsstjärna mer eller mindre över en natt. 20-åringen sågs som det svenska hoppet för att matcha den norska skiddrottningen Therese Johaug i spåren den här säsongen, men nu kan det dröja innan Karlsson tävlar i världscupen igen. 

På måndagen meddelade Skidförbundet att Karlsson tvingas dra ner på sin totala belastning framöver, när det gäller träning och tävling. Ett beslut de tog efter en hälsokontroll. 

– Just nu är jag väldigt ledsen och besviken. Det är lätt att stressa upp sig men man måste se det långsiktigt. Jag ska göra allt jag kan för att snart vara tillbaka i tävlingsspåret samtidigt som jag vill hålla många år framöver, sa Karlsson själv om situationen. 

”Väldigt tråkigt”

Karlssons påtvingade paus blev en stor nyhet i Norge och nådde även ner till Therese Johaug i Davos, där hon håller på att förbereda sig inför världscupstävlingarna som avgörs där i helgen. 

– Det var ett väldigt tråkigt besked att få, säger Johaug som nu uppmanar Karlsson att inte stressa tillbaka. 

– Nu är det viktigt att det får ta den tid som krävs. Hon måste komma ihåg att hon har många år kvar på sin karriär, en karriär som kommer att vara väldigt framgångsrik. Men hälsan är viktigast av allt. 

Karlssons mentala tränare Stig Wiklund sa på måndagen, efter att ha varit i kontakt med Karlsson, att hon är besviken – men samtidigt förberedd på att det kunde komma bakslag. 

– Vi jobbar efter en mental plan att hon ska vara som bäst om fyra-fem år. Under den tiden kommer hon att drabbas av motgångar. 

Han säger att de brukar använda sig av ett Nelson Mandelacitat som lyder: ”Jag förlorar aldrig, jag lär mig bara”. 

”Nu mår hon bra”

Just det citatet använder Mia Karlsson, Fridas mamma, när hon beskriver dotterns situation. 

– Frida har inte fått något cancerbesked. Nu mår hon bra och ser framåt. Elitidrott är egentligen inte sunt. Det är hela tiden en balansgång. Jag tycker att det är jättebra att det görs tester och Frida har testats kontinuerligt, säger hon till TT och fortsätter:

– Skidlivet är som en berg- och dalbana. Ända sedan Frida föddes har hennes liv varit upp och ner upphöjt till två. Det finns saker att lära av detta och Frida har accepterat att hela tiden tänka långsiktigt. Nu är hennes humör bra och hon ser framåt.

Mitt i den här situationen ser Mia Karlsson ljusglimtar i vardagen tillsammans med sin dotter. Enligt planen skulle Frida Karlsson tävla ända in till julhelgen. Nu blir det annorlunda.

– Det positiva är att hon nu kan vara hemma och vi kan förbereda och fira julen tillsammans, som vi gjort tidigare år.

Svenska landslagets hälsokontroller

• Regelbundna hälsosamtal aktiva och läkare.

• Årligen återkommande utbildningsmoment avseende nutrition med spetskompetent näringsfysiolog.

• Kost- och aktivitetsregistreringar.

• Individuell uppföljning och utbildning.

• Årliga provtagningar, kroppssammansättningsmätningar.

• Utvärderingsanalyser efter träningsläger med kartläggning och ställningstagande till åtgärder.

• I vardagen ett arbetssätt i organisationen där all personal jobbar väldigt nära de aktiva med daglig kontakt framför allt tränare-aktiv.

• Vid behov tillgång till bedömning av beteendevetare.

• Kontrollsystemet kompletteras även med det arbete SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) gör med liknande kontroller, läkarkontakter med hälsosamtal. Samarbete mellan SSF och SOK finns i dessa frågor.

Källa: Svenska skidförbundet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.