Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johaugs ekonomiska smäll: ”Mycket mindre”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: TASS / SERGEI BOBYLEV/TASS/SIPA USA SIPA USA

OBERSTDORF. Förra VM-vintern drog Therese Johaug in 10 miljoner kronor.
Den här säsongen inte bara halverar den norska stjärnan sin inkomst, skriver VG. Tappet blir kanske mer än så.

– Totalt sett tjänar Therese betydligt mindre än tidigare, säger managern Jörn Ernst till tidningen.

Therese Johaug har fått en drömstart på skid-VM i Oberstdorf. Den norska superstjärnan blev utmanad av svenskorna i lördagens skiathlon, men kunde efter halva loppet dra ifrån och till slut vinna sitt elfte VM-guld i karriären.

Men trots framgångarna i Tyskland ser norskans inkomst att dala rejält jämfört med den förra VM-säsongen för två år sedan. Då vann hon samtliga individuella lopp och reste hem från Seefeld med tre VM-guld.

Den vintern drog Therese Johaug in runt tio miljoner kronor, enligt VG. I år blir inkomsten betydligt lägre.

– Hon tjänar mindre än hälften den här säsongen. Exakt hur det blir vet vi inte än för det är fortfarande oklart hur många lopp det blir efter VM, säger hennes manager Jörn Ernst till tidningen.

Därför förlorar Therese Johaug flera miljoner

Den stora anledningen till tappet är att Therese Johaug och det norska landslaget valt att nobba stora delar av världscupsäsongen på grund av coronapandemin. Det innebär mindre lön från det norska skidförbundet och färre prispengar och bonusar från sponsorer.

– Totalt sett tjänar Therese betydligt mindre än tidigare för hon har knappt åkt ett skidlopp, säger Jörn Ernst till VG.

Therese Johaug behöver dock inte direkt oroa sig för sin ekonomiska säkerhet. I somras skrev Dagens näringsliv att skidstjärnan dragit in över 35 miljoner kronor sedan 2014 till sitt bolag Setra AS.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.