Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johaugs dominans – tog tredje guldet

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

OBERSTDORF/STOCKHOLM. Guld, guld, guld.

Therese Johaug är på väg mot ett perfekt VM. 

I stafetten kom norskans tredje guld i Oberstdorf när Norge vann stafetten före ryska förbundslaget och Finland. 

– Svenskarna sa ju att de skulle stänga ner landet i dag för stafetten. Men de var lite för kaxiga, säger Tiril Udnes Weng. 

När Sveriges chans till medalj försvann redan på den andra sträckan blev stafetten en ensidig historia.

Heidi Weng vred upp farten rejält på sin andra sträcka och lämnade över till Therese Johaug på den tredje. Johaug hade sällskap av det ryska förbundslaget, men det dröjde inte länge innan norskan skakat av sig konkurrenterna och var ensam i spåret.

När Johaug sedan lämnade över till junioren Helene Marie Fossesholm var den norska guldmedaljen aldrig hotad. 

– Det är klart att det är fantastiskt härligt att åter inta tronen som världsmästare. Det var ju lite surt att tappa den i Seefeld men desto viktigare att vinna i dag när vi inte är storfavoriter. På det sättet hade vi allt att vinna i dag, säger Therese Johaug. 


LÄS MER: Per Elofssons stöd till Kalla: ”Blir djupt berörd när jag ser henne” 


Norska utspelet efter Sveriges fiasko

Johaug har nu vunnit alla lopp hon ställt upp i under VM. Johaug har vunnit tre guld, och är dessutom storfavorit i lördagens avslutande tremil.

– Vi visste att Sverige kanske hade det starkaste laget, men alla gjorde sitt bästa och då är det en fantastisk känsla att kunna ro det här i land.

När Johaug får höra om den tunga svenska insatsen säger hon: 

– Det är ju klart att det är trevligt att vinna mot grannlandet men samtidigt så är det ju inte trevligare att vinna på det här viset. Man önskar ju att alla ska kunna köra på max. 

Norska passningen till Sverige efter guldet

Tiril Udnes Weng, som körde första sträckan för Norge, passade på att skicka en syrlig passning till Sverige när hon intervjuades av Dagbladet efter loppet. 

– Det måste vara tråkigt för de att bli slagna av en b-nation och b-åkare som mig som är oduglig i sprint. Då ser det mörkt ut för dem. 

Bakom Norge tog det ryska förbundslaget silver och Finland brons.  

Norges damtränare Ole Morten Iversen menar favoritskapet, som Sverige själva tog på sig inför loppet, påverkade insatsen. 

– Jag tycker lite synd om Sverige i dag, säger han. 

– Alla i Sverige vaknade i dag och tänkte: ”Tar vi inte guld i dag så är det ett misslyckande”. Och det är tufft. Jag tror att det påverkade i dag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.