Johaugs chock efter upptäckten: ”Fy fan”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Therese Johaugs överbelastning i sommar har satt tydliga spår. 

Det gick så långt att norskan inte kunde tro sina ögon – när hon inte kunde se sina egna knän. 

– Jag hade så mycket vätska i kroppen. Fy fan, tänkte jag, säger Johaug till Dagbladet

Den norska stjärnan Therese Johaug har haft en turbulent sommar. På grund av en överbelastning tvingades hon ta flera veckor ledigt – och det var en jobbig tid. 

Johaug berättar för norska Dagbladet att det gick så långt att hon inte kunde se sina egna knäskålar då hennes lårmuskler svällde upp enormt efter en vandring på fjället – och en lång biltur. Och att sitta stilla i flera timmar är inte optimalt för återhämtning av blodflöde. 

– Vi åkte på en 6-7 timmar resa under den sista dagen. Vi badade i havet och kastade oss i bilen och tog färjan till Bodø (en by i norra Norge) och körde 20 timmar på natten, då vi knappt sov.

Bilturen fick stora konsekvenser. 

– Jag var så svullen i benen att jag inte såg mina knäskålar. Jag hade så mycket vätska i hela kroppen. Jag hade nästan tre liter extra vätska i benen när jag kom hem...

Felaktig laktatmätning

– Fy fan, tänkte jag då. Jag kände det ordentligt i mina ben. Det är ovanligt när man har en kropp man känner. Plötsligt gjorde jag inte det. Det var en totalreaktion av överbelastning. 

Therese Johaug har tidigare berättat om sommarens överbelastningar – och att hon blev lurad av en laktatmätning (mjölksyra) efter att inte känt att något inte stämde med hennes kropp. 

– Under den första mätningen var värdena bra. Men det var fortfarande något som kändes fel. Även om siffrorna var bra hade jag en helt annan känsla. Jag kände att siffrorna ljög. Jag var stel i fötterna. Det fanns ingen gnista, säger Johaug till Dagbladet.

Den norska profilen fortsatte därefter att träna normalt, men känslan var fortsatt inte bra – och blev i stället värre. Då bestämde hon sig för att mäta mjölksyrenivån ytterligare en gång. 

– Då fick jag det gensvaret jag hade väntat mig. Det var den värsta laktatmätningen jag har gjort på länge. Mätningen visade att jag kan lita på min magkänsla, säger Johaug.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.