Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johaugs besked – som bör skrämma rivalerna

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

ÖSTERSUND. Se upp, alla konkurrenter. 

Therese Johaug berättar efter uppvisningen i Ski Tour 2020:s öppningslopp att hon medvetet toppat formen till touren. 

– Jag känner att jag har mer överskott och är på hugget, säger hon. 

1, 1, 1, 1. 

Där har ni Therese Johaugs resultatrad i de fyra distanslopp i världscupen hon åkt sedan Tour de Ski. 

32.7, 1.05, 15.5, 18.5. 

Där har ni antalet sekunder som närmsta konkurrent varit bakom Johaug i de loppen. 

Som man kan se så är gapet inte enormt i de två sista loppen, skiathlonen i Oberstdorf och 10 kilometer fritt i Falun. Men, så finns det en förklaring till det. 

Johaug har medvetet toppat formen till Ski Tour 2020. 

”Jag har prioriterat att träna

Efter uppvisningen på 10 kilometersloppet som inledde touren i Östersund, Johaug vann med 45.6 sekunders marginal före Heidi Weng, så berättar norskan att hon inte varit i fullt slag de senaste veckorna. 

– Jag känner att jag är i väldigt bra form. Jag har lagt upp mitt schema så att jag ska vara i toppform här på touren, säger hon. 

– I många lopp efter Tour de Ski har jag liksom prioriterat att träna och därmed inte haft det överskott som man vanligtvis har, så som man brukar göra när man ska formtoppa inför ett mästerskap. 

Johaugs besked - en mardröm för konkurrenterna

Och hon känner att det har gett resultat. 

– Jag känner att jag har mer överskott och är på hugget. Jag känner mig mycket bättre i kroppen i dag än vad jag gjorde i Falun.

Hon berättar att hon tränat ganska mycket, men började minska belastningen under helgen i Falun. 

– Förhoppningsvis får jag betalt för det nu under touren. 

Ett mardrömsbesked för konkurrenterna förstås, som under söndagen ska ge sig ut på det till synes hopplösa uppdraget att knappa in på Johaug i jaktstarten. 

Weng startar 45.6 sekunder bakom, Ingvild Flugstad Östberg 47.3 bakom. De skuggas av Ebba Andersson som startar 53.1 sekunder bakom. 

– Jag vet hur snabbt de tjejerna bakom mig kan gå och de går tillsammans. Så jag vet vilket jobb jag måste lägga ner. Samtidigt vet jag att jag har klarat det för, så jag psykar inte ner mig själv, utan jag går in med gott självförtroende, säger Johaug. 

Skidsnack: Petter Northug hånas för videon

Alla snackisar från Ski Tour 2020

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.