Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johaugs ärliga ord – öppnar för tronskifte

Therese Johaug blev övertränad - nu reagerar svenska skidstjärnorna Frida Karlsson och Linn Svahn på nyheten
Norges storstjärna Therese Johaug tror på en tuff säsong.
Foto: BILDBYRÅN
Frida Karlsson och Ebba Andersson är två tuffa utmanare i toppen.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Therese Johaug har tagit totalt 72 segrar i världscupen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Norges skiddrottning Therese Johaug, 32, känner att utvecklingen har stannat av.

– Jag är i en ålder då jag inte kan ta stora steg, förklarar Johaug.

Samtidigt jagas hon av två hungriga stjärnskott från Sverige: Frida Karlsson, 21, och Ebba Andersson, 23.

Är det i vinter tronskiftet kommer?

Vid tre tillfällen under förra säsongen hände ”det omöjliga”. Therese Johaug blev slagen i ett distanslopp i världscupen.

Först var det i Tour de ski. Lagkompisen Ingvild Flugstad Östberg knäckte Johaug med 0,4 sekunders marginal i jaktstarten i Toblach. Bara två dagar senare slutade Johaug fyra (!) i den klassiska masstarten i Val di Fiemme – slagen av bland annat Ebba Andersson som slutade tvåa.

Och sen kom tremilen i Holmenkollen. Frida Karlsson gjorde en makalös upphämtning, kom ikapp Johaug och spurtade ner henne på upploppet.

Nu har åtta månader passerat. En ny säsong ligger runt hörnet.

Var står egentligen Therese Johaug?

När SportExpressen ringer upp Norges vinstmaskin (totalt 72 segrar i världscupen gör henne bäst genom tiderna) är hon på ett strålande humör. Och det beror framför allt på vädret.

– Vi har snö i Oslo! Snön faller ner utanför fönstret här just nu och det är ett vitt täcke på marken, berättar Johaug.

– Nu känns det verkligen som att säsongen är nära.

”Jag drog i handbromsen”

Sommaren som hon har bakom sig har dock varit allt annat än smärtfri. I norsk media har vi kunnat läsa om överträning, återbud till rullskidtävlingar och enorma vätskeansamlingar i hennes ben.

– Allt började när jag var på semester i Lofoten. Det blev flera långa vandringar där och…jag är inte riktigt van vid att vandra så mycket i fjällen, säger Therese Johaug.

På hennes nystartade YouTube-kanal kan man se hur hon och pojkvännen Nils Jakob Hoff avverkar höjdmeter efter höjdmeter, med hunden Jägermeister i släptåg. Det är hisnande vyer. Men det är också uppenbart att vandringarna är minst sagt påfrestande.

Johaug under semestern i Lofoten.
Pojkvännen Nils Jakob Hoff var med henne.
Efter Loften-resan fick Johaug problem.

Johaug ser flera gånger rejält sliten ut och visar bland annat upp blodiga skavsår på fötterna.

– När jag kom hem var benen så svullna att jag knappt kunde se mina knäskålar. Det var tre liter extra vätska i benen. Sen när jag började träna igen kände jag att kroppen inte riktigt svarade. Då insåg jag att någonting inte stod rätt till, säger Johaug.

Du hade gått över gränsen?

– Jag hade nog tränat lite för mycket inför den där semestern. Sen underskattade jag hur mycket det sliter på kroppen att vandra i fjällen, inte minst när man inte är van vid det.

– Men jag drog i handbromsen, tog det lugnt, fick behandling och efter några veckors vila kändes det bra igen. Nu har jag kunnat göra exakt de passen jag velat och jag kan känna överskott av energi igen.

– Jag är tillbaka till mitt gamla jag.

Pekar ut Frida och Ebba

För skidåkarna är barmarkssäsongen en möjlighet att ta nästa kliv i sin utveckling. Frida Karlsson har till exempel testat en ny form av träning i sommar (så kallade dubbeltrösklar) för att se om det kan göra henne ännu mer uthållig. Samtidigt har Charlotte Kalla gjort stora förändringar i sin teknik för att bli mer effektiv i sin åkning.

Men Therese Johaug har kört vidare på samma spår som tidigare.

– Ja, jag har egentligen kört samma som förut. Jag vet att jag är i en ålder då jag inte kan ta stora steg. För min del har det varit viktigare att ligga på rätt sida i belastning och känna att jag får överskott, än att utforska nya saker, säger Johaug som fyllde 32 år i somras.

Är du bättre förberedd inför den här säsongen jämfört med förra? Eller går det snarare åt andra hållet?

– Jag känner att jag ligger på samma nivå som under de senaste säsongerna.

Vilka av de svenska åkarna ser du som de största hoten i vinter?

– Jag tror att både Frida och Ebba kommer vara väldigt starka. Det verkar som att de kunnat träna väldigt bra i sommar och att de tagit steg. Jag tror att de kommer åka fort i vinter.

De är också i en ålder där man kan ta stora steg. Hur ser du på det?

– Ja, det är helt sant. I den åldern tar man stora steg och utvecklas. Och det tycker jag bara är bra. För mig är det bara positivt med konkurrens och jag hoppas att både Frida och Ebba har utvecklats under sommaren, för då blir det roliga tävlingar.

Du blir inte orolig?

– Nej. Jag är ganska säker på att de kommer åka väldigt fort i vinter och jag förbereder mig på hård kamp.

Världscupen startar den 27 november med tävlingar i finska Ruka.

Vinterns stora höjdpunkt är sen VM i Oberstdorf som avgörs 23 februari-7 mars.

Fem tuffaste utmanarna till Johaug i vinter

1) Frida Karlsson, 21, Sverige

Visade upp sin enorma potential när hon knäckte Therese Johaug på tremilen i Holmenkollen förra säsongen. Är hon redan nu redo att peta ner Johaug från tronen? Eller kommer det ta ytterligare något år? Mycket tyder i alla fall på att framtiden är hennes.


2) Ebba Andersson, 23, Sverige

Har tagit 14 pallplatser i världscupen under de två senaste säsongerna, trots stora problem med skador. Väntar fortfarande på första segern. Kanske kommer den i vinter? Har nu äntligen fått vara skadefri och det lovar väldigt gott inför säsongen.


3) Natalja Neprjajeva, 25, Ryssland

Har flåsat Johaug i nacken många gånger under de senaste två åren, men vet fortfarande inte hur det känns att slå norskan. Sitter dock inne på ett vapen som både Johaug, Frida och Ebba saknar: En blixtrande snabb spurt.


4) Helene Marie Fossesholm, 19, Norge

Ja, Fossesholm ser just nu ut som Norges starkaste åkare bakom Johaug. Enligt rapporter från väst har supertalangen tagit stora kliv inför den här säsongen och hon ska redan nu vara redo att slåss om topplaceringar i världscupen. Håll ögonen på henne!


5) Heidi Weng, 29, Norge

Minns ni när Johaug var dopingavstängd och Heidi Weng vann den totala världscupen två år i rad. Efter en rejäl dipp 2018/2019 var Weng tillbaka i gammalt gott slag under förra säsongen och känslan är att hon blir riktigt farlig i vinter.


Ranking: LUDVIG HOLMBERG.

Therese Johaug vann Lysebotn Opp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.