Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johaugs svar efter utspelet om Frida

Therese Johaug om Frida Karlssons startförbud
Frida Karlsson får inte tävla efter hälsokontroll med landslagetFoto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Therese JohaugFoto: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Frida Karlsson får inte tävla efter hälsokontroll med landslagetFoto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

DAVOS. Både Frida Karlsson och Ingvild Flugstad Östberg har stoppats av sina landslag – efter oroväckande resultat i hälsokontroller.

Nu frågar sig TV2-experten Petter Skinstad om det är jakten på Therese Johaug som fått dem att gå över gränsen.

”När man försöker matcha det extrema är det lätt att hamna fel”, skriver han i en krönika.

– Det är utövarens eget ansvar att vara frisk nog att stå på startlinjen, säger Johaug till SportExpressen.

Världscupen har kommit till Davos, men när tävlingarna startar i helgen så saknas två av de största stjärnorna.

Norges storstjärna Ingvild Flugstad Östberg har haft tävlingsförbud sen slutet av november, eftersom hon inte klarade det norska landslagets hälsotest.

– Jag har inte riktigt tagit hand om mig själv, förklarade Östberg utan att gå in på detaljer.

Och i måndags kom beskedet att Sveriges supertalang Frida Karlsson fått tävlingsförbud av samma anledning. Det är högst oklart när hon kan vara tillbaka igen.

Situationen skapar nu diskussioner i världscupen.

– Det är väldigt speciellt med två fall så tätt inpå varandra, säger Norges sprintdrottning Maiken Caspersen Falla.

– Och samtidigt som jag lider med dem, att de inte får tävla, så tycker jag det är väldigt bra att landslagen gör de här testerna och tänker på åkarnas hälsa.

Johaug svarar experten

Experten Petter Skinstad har skrivit en krönika för TV2 där han försöker reda ut hur Östberg och Karlsson har kunnat hamna i den här situationen. Rubriken lyder: ”Det kanske är jakten på Johaug som gjort att de gått över gränsen”.

Han förklarar vidare: ”När man försöker matcha det extrema, som Ingvild Flugstad Östberg och Frida Karlsson har gjort, då är det lätt att hamna fel. Och då måste utövarnas hälsa komma i första hand. Här förtjänar det norska och det svenska skidförbundet beröm för att de agerat.”

Therese Johaug förstår vad Skinstad menar, när SportExpressen tar upp resonemanget med henne. Samtidigt gillar hon inte riktigt att bli indragen i diskussionen på det sättet.

– Som toppidrottare vill du utveckla dig på olika områden och försöka bli bättre. Och man balanserar på en knivsegg, säger Johaug.

– Ibland går man över gränsen och nu är det två som har gjort det. Men till syvende och sist är det hårt arbete över tid som ger resultat. Tränar du mycket måste du se till att vila tillräckligt, att få återhämtning, att du tar hand om dig. Det är faktiskt utövarens eget ansvar att vara frisk nog att stå på startlinjen. Hälsoteamet kan säga det ena och andra till dig, men om du inte gör som de säger så… ja.

”Vi är mer än elitidrottare”

Therese Johaug hoppas nu att Östberg och Karlsson mår bättre så snart som möjligt. Hälsan är viktigare än tävlingar, förklarar hon flera gånger om.

– Tävlingar, världscupen, VM-guld, OS-guld… det betyder ingenting om inte hälsan är bra. Vi är så mycket mer än elitidrottare och vi har ett liv som väntar på oss efter att vi lagt upp skidorna på hyllan också, säger Johaug.

– Och jag är glad att vi har en stötteapparat runt oss som tar till vara på oss som människor och inte bara som elitidrottare.

Vilka tävlingar som väntar i Davos? Under lördagen är det sprint i fristil och under söndagen väntar sen distanslopp i fristil där damerna kör 10 kilometer och herrarna 15 kilometer.

Supertalangens vinnarskalle: Kan inte spela brädspel

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta  

LÄS MER: Ta ut ditt fantasy-lag i längdskidor – vinn resor

LÄS MER: Tour de ski 2019/2020 – allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.