Johaug slår tillbaka efter BMI-utspelet

Therese Johaug.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Peter Schlickenrieder.
Foto: ULRICH GAMEL / BILDBYRÅN

OBERSTDORF. Tysklands förbundskapten Peter Schlickenrieder vill införa en BMI-gräns efter Therese Johaugs dominans under VM.

Nu slår Norge tillbaka.

– Han borde nog undersöka hur det är i andra länder innan han uttalar sig, säger Johaug.

– Det är väldigt oprofessionellt av honom, säger tränaren Ole Morten Iversen.

Det var efter att Therese Johaug tagit hem VM-guldet på 10 kilometer fristil som Tysklands förbundskapten Peter Schlickenrieder kom med en rad uttalanden som väcker uppmärksamhet.

På en fråga om hur det kommer sig att Johaug är så dominant svarade han:

– Jag har ingen förklaring. Men vi borde införa en BMI-gräns.

BMI (Body Mass Index) är ett mått på hur mycket man väger i förhållande till sin längd. Och en sådan gräns finns redan inom backhoppningen.

– Vi har några väldigt smala åkare i sporten just nu och jag tycker att vi kan se en tendens. Det finns både en övre och en undre gräns för vad som är hälsosamt och jag tycker att det borde kontrolleras, förklarade Schlickenrieder.

– Jag tycker de är dåliga förebilder. Jag tycker inte om det jag ser.

Norge slår tillbaka

Uttalandena hade gått under radarn i Sverige och Norge fram tills SportExpressen uppmärksammade dem i morse. Och efter dagens tremil valde det norska landslaget att slå tillbaka.

– Jag tycker det är väldigt oprofessionellt av Schlickenrieder att säga så. Han borde ha fokus på att träna sina åkare i stället för att uttala sig om det här, säger tränaren Ole Morten Iversen.

– Vi har redan hälsotest i vårt landslag som säkerställer att alla åkare är sunda och friska. Han behöver inte oroa sig för oss.

Hur tror du att Therese Johaug reagerar på det här?

– Jag tror hon blir lite chockad av att en person i den positionen som Schlickenrieder har säger så där. Det är märkligt.

Therese Johaug svarar

Therese Johaug är dock försiktig när hon får frågor om kommentarerna från Peter Schlickenrieder.

– Jag tycker han får stå för det han säger. Vi i Norge har tester som vi gör som man måste få godkänt i för att kunna bli uttagen och få representera Norge. Testen innehåller ganska många delar man måste få godkänt i, så jag tror att vi i Norge är långt framme i den här frågan. Sen vet jag inte hur de gör i Tyskland, säger Johaug.

Är det oproffsigt sagt av honom? 

– Han får stå för det han säger. Jag vet att vi Norge har ett otroligt bra system för att se till att alla åkare är hälsosamma. Vi har hela tiden sagt att hälsan trumfar allt, det har vi visat förr. Han får stå för det han säger så gör vi vårt bästa.

– Men han borde nog undersöka hur det är i andra länder innan han uttalar sig.

När SportExpressen träffar Peter Schlickenrieder efter loppen är han oförstående till att Norge reagerar så starkt på hans uttalande.

– De enda reaktionerna jag har fått är att det är bra att jag vågar prata om det här, säger Schlickenrieder.

Men Norge har ju redan ett eget system för att kontrollera att åkarna är hälsosamma. Litar du inte på det?

– Om de har ett system som fungerar så borde kanske det användas även av internationella skidförbundet. Som jag ser det måste vi ha ett sätt att kontrollera det här, för det är alldeles för många tunna tjejer i toppen just nu.


LÄS MER: VM 2021 i Oberstdorf – allt du behöver veta 

LÄS MER: Charlotte Kalla visar upp hemliga dagboken

LÄS MER: Här slår han rivalen med knytnäven – mitt i VM-loppet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.