Foto: Maja Suslin/TtFoto: Maja Suslin/Tt
 Foto: Maja Suslin/Tt
Foto: Maja Suslin/TtFoto: Maja Suslin/Tt
 Foto: Maja Suslin/Tt

Johaug slaktade allt motstånd – på nytt

Publicerad

FALUN/STOCKHOLM. Therese Johaug vann - igen.

Norskan tog hem segern i damernas 5 kilometer i Falun före landsmaninnorna Heidi Weng och Ingvild Flugstad Östberg.

Bästa svenska blev Charlotte Kalla på nionde plats.

– Kalla mår kanske inte så bra i själen, säger damtränaren Mattias Persson.

Therese Johaug fortsätter att dominera i längdspåren. På lördagen tog hon än en gång hem segern när hon vann damernas 5 kilometer i klassisk stil i Falun. Hon har märkt av Charlotte Kallas frustration men tror att svenskan kan börja prestera bättre snart igen.

– Jag känner ju att Charlotte är besviken och har ett mål om att åka fortare, som hon har visat att hon kan tidigare.

– Men det är inte så mycket som ska till en för att hon ska få en bra känsla som gör att det kan lossna lite i huvudet och får henne att tro att hon kan åka fortare, säger Therese Johaug.

Har du också "inte mått så bra i själen" någon gång under karriären?

– Ja, det har jag. Jag har till exempel kommit på plats 40 i Toblach och då känns det inte heller bra, så jag vet precis hur det är. Men det är det som gör toppidrotten spännande, och som kan göra lusten att komma tillbaka ännu större.

Även de övriga topplaceringarna gick till Norge. Heidi Weng slutade tvåa, Ingvild Flugstad Östberg trea och Astrid Uhrenholdt Jacobsen fyra.

Kalla: "Sekunderna rann i väg"

För svensk del gick det dock tyngre. Bästa svenska åkare blev Charlotte Kalla, som slutade på nionde plats.

Kalla körde i mål 50,2 sekunder bakom Therese Johaug - och var inte speciellt nöjd med formen efter loppet.

– Det är en tuff distans. Det gäller att bita i och det gjorde jag. Jag är nöjd med genomförandet även om jag hade hoppats på att formen skulle vara snäppet bättre. Det är bara att acceptera i nuläget och göra det bästa av det, säger hon.

– Jag låg ju bra med i mördarbacken och det kändes som att den offensiva öppningen som jag hade gjort funkade. Sen rann sekunderna i väg i slutet.

Damtränaren Mattias Persson tror att Kalla känner sig stressad över att resultaten inte har kommit.

– Charlotte mår kanske inte så bra i själen med tanke på hur resultaten har varit under säsongen och hon är förmodligen lite stressad nu när hon kommer hem på hemmaplan och att hon kan visa att hon kan åka fort, säger han.

– Jag tror att hon väldigt gärna ville göra ett bra resultat. Jag tror hon var nervös och spänd.

Persson: "Måste sätta oss ner och diskutera"

Kalla har en egen tränare som bestämmer över hennes träning, och nu menar Persson att det kan vara dags för en diskussion om det.

– Det hade ju varit bra om man hade kunnat diskutera mer kring Kallas träning. Men när vi är mitt inne i en säsong så vill jag inte gå in och störa deras samarbete som vi vet genom åren gett mycket positivt. Jag har full tro på Magnus och Charlottes samarbete, men vi måste sätta oss ner i vår och diskutera vad som har gått rätt och vad som har gått fel, säger Persson.

Vill du ha mer inflytande?

– Det resonemanget få Charlottes sköta hur hon känner själv.

Är det ditt önskemål?

– Ja det kanske skulle vara en bra idé. Jag kommer mycket närmare personerna, det är det viktigaste att man för en dialog, vi reser ju mycket med dem.

Ingemarsdotter: "Då kan man ligga kvar i sängen"

Och inte heller de övriga svenska åkarna lyckades vidare. Ida Ingemarsdotter slutade på fjortonde plats medan Stina Nilsson och Maria Rydqvist delade på 28:e-platsen, precis före Jennie Öberg.

Men trots den norska dominansen menar Ingemarsdotter att det bara är att köra på.

– För det första så är det här en individuell idrott så det gäller att fokusera på det och ska man fokusera på alla andra så kan man lika gärna ligga kvar i sängen. Då har man skitit i det blå skåpet innan man ens kommit till tävlingsplatsen, säger hon.

– Så jag fokuserar på mig och norskorna är grymma. Therese är fantastisk - det är bara att lyfta på hatten. Men jag kör vidare på min linje, skam den som ger sig. Någon gång kommer jag stå överst på pallen också.

 

TIPS: Ladda ned SportExpressens nya app och få alla sportnyheter snabbast – här för iOS och här för Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag