Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johaug riskerar fyra års avstängning

Foto: Hakon Mosvold / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

OSLO/STOCKHOLM. Therese Johaug har testat positivt för clostebol – en anabolandrogen steroid.

Men märkningen på en medicinförpackning kan bli avgörande för om hon kommer att fällas.

– Det är viktigt för oss att undersöka just det, eftersom vi vill veta vilken aktsamhet de har visat i den här situationen, säger Britha Rökenes, chef på Antidoping Norge:

 

Landslagsläkaren Fredrik Bendiksen avgick efter skandalen. Läs mer här.

Fallet behandlas just nu av Antidoping Norge, landets fristående antidopingkommitté, och Therese Johaug har redan varit på deras kontor för ett första möte.

En slutgiltig dom kan dröja veckor, men tittar man till historiken riskerar skiddrottningen ett tufft straff.

I majoriteten av de tidigare dopingfallen med substansen clostebol, som alltså är en anabolandrogen steroid, har man valt att döma ut maxstraffet som tidigare låg på två år. Nu är det höjt till fyra år, i antidopingbyrån Wadas regelverk.

”Clostebol är en anabol steroid och om det hittas i urinet så ger det sannolikt fyra års avstängning enligt WADA:s regelverk (om inga tidigare sanktioner har införts mot idrottaren)", skriver Rasmus Damsgaard, internationella skidförbundets antidopningsexpert, i ett mejl till SVT Sport.

Detaljen som kan avgöra

TV2 har köpt en ask Trofodermin på ett apotek i Italien, där Johaug befann sig när hon ska ha använt krämen på rekommendation av landslagsläkaren Fredrik Bendiksen. På asken som TV2 har fått tag på finns en tydlig symbol som anger att preparatet kan klassas som doping.

Det här kan bli en avgörande detalj när Johaugs fall ska bedömas.

– Det är viktigt för oss att undersöka just det, eftersom vi vill veta vilken aktsamhet de har visat i den här situationen, säger Britha Rökenes, chef på Antidoping Norge.

TV2 visade upp förpackningen för landslagschef Vidar Løfthus.

– Jag räknar med att den inte är köpt på samma apotek som Fredrik köpte medicinen, säger han.

– Jag kollade bara på tuben, inte på förpackningen, säger Bendiksen.

Polska skidstjärnan Justyna Kowalczyk har twittrat ut en bild på den berörda asken.

"Vilken fin förpackning den här salvan ligger i", skriver Kowalczyk.

Kan missa OS

Johaug skulle därmed – potentiellt – kunna missa OS i Pyeongchang 2018.

Det lägsta straffet som dömts ut i de 27 fall som SportExpressen tittat närmare på är tre månader – och om Therese Johaugs förklaring, att hon behandlade brända läppar, blir betrodd lär en avstängning kunna landa på några få månader.

Stein Opsal, som är generalsekreterare i Norges skidförbund, påpekar dock att Johaug inte är avstängd just nu, men att båda A- och B-provet är analyserat.

– Det här fick vi veta för en vecka sedan. Saken är inte behandlad av FIS dopingpanel. Just nu jobbar vi med att få mer fakta, säger Opsal till Adressa.

"Borde finnas utrymme för en sån dom"

Norges landslagsläkare Fredrik Bendiksen, som själv tar på sig ansvaret för skandalen och avgår med omedelbar verkan, tycker dock att Johaug bör frias helt.

– Det är min helt personliga åsikt, att det borde kunna finnas utrymme för en sådan dom, säger Bendiksen på dagens presskonferens i Oslo.

Enligt uppgift är det Antidoping Norge som kommer att dela ut straffet till Therese Johaug. Det kan sen komma att överklagas till idrottensskiljenämnd Cas.

Magnus Ericsson, enhetschef för dopinglaboratoriet på Karolinska institutet om substansen Clostebol:

– Tar du den här substansen så bygger du muskler. Så enkelt är det. Det är så att säga den bästa dopingen man kan göra.

– Detta är egentligen en antibiotikakräm, och det var väl det hon behövde egentligen eftersom hon hade en inflammerad läpp. Men i den finns Clostebol och andra förbjudna preparat.

Hur länge finns substansen kvar i kroppen när man väl fått den?

– Clostebolet metaboliseras, omsätts alltså, men metaboliterna kan man se upp till 30 dagar efteråt. Det är bara att det hänger i så länge. De ska låta bli att ta anabola steroider.

Finns det något att säga till hennes försvar?

– Det skulle väl i så fall vara att det inte är någon topp tio-steroid. Ingen av de riktigt potenta. Den är ganska ovanlig, i alla fall på våra breddgrader. Så vitt jag förstår så verkar den där krämen förekomma i Brasilien och i Italien, där man kan köpa den.

"Det är lång tid"

Läkaren som skrev ut preparatet har lämnat sin tjänst, och tagit på sig det fulla ansvaret.

– Så kan man ju göra, men idrottaren har också ett ansvar vad hon eller han får i sig. Det är liksom inget att snacka om. Jag vet inte om detta kommer att ses som någon förmildrande omständighet.

Magnus Ericsson menar att detta är ett oerhört hårt slag mot Therese Johaug och hennes skidåkning.

– Normalt sett pratar vi om en avstängning på två år. Det är lång tid för en skidåkare i hennes ålder. Jag skulle tro att detta sopar undan karriären för henne. Om de nu inte hittar på något.

Hur menar du då?

– Om de lyckas få igenom några förmildrande omständigheter så kan straffen kanske bli kortare. Men ett straff blir det under alla omständigheter, eftersom Johaug är ansvarig för det hon har i kroppen.…

"Börjar bli spikar i kistan"

Först dömdes Martin Johnsrud Sundby för dopingbrott, och nu avslöjas Therese Johaug – tror du att vi får se mer från det hållet, alltså det norska?

– Varför inte? Jag är inte så förvånad längre. Det börjar bli några spikar i den kistan nu.

– Men det är väldigt slapphänt att från läkarhåll bete sig på det här sättet. Det är ju bara att läsa på innehållsförteckningen, säger Magnus Ericsson.

 

LÄS KRÖNIKÖREN LASSE ANRELLS REAKTION: STÄNG AV HENNE

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.