Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johaug överlägsen – tog hem världscupen

Foto: Kimmo Brandt / Epa / Tt

Therese Johaug tog hem Ski Tour Canada i mäktig stil.

Norskan låg 30 sekunder efter Heidi Weng inför den avslutade etappen – men avgjorde efter redan halva loppet.

– Jag trodde aldrig att jag skulle kunna vinna, säger Johaug.

Men norskan snuvades på den individuella världscupsegern under lördagen – för att hon stannade och firade med publiken på upploppet.

 

Gillar du sport? Ladda ned SportExpressens nya app och få alla sportnyheter snabbast – här för iOS och här för Android.

Ski Tour Canada började och slutade precis som hela världscupen gjorde i vinter: med Therese Johaug.

Norskan har dominerat under hela säsongen, så pass att hon har fått svara på frågor om längdskidåkningen har blivit "tråkig".

Det är ett ganska gott betyg.

Under lördagskvällen demonstrerade hon på nytt sin styrka när hon var fullständigt överlägsen på jaktstarten över 15 kilometer klassisk stil. Men Johaug var pressad inför loppet.

"Är så mycket bättre"

Hon startade 30 sekunder efter landsmaninnan Heidi Weng, och behövde komma före i mål för att ta hem Ski Tour Canada.

Efter två kilometer hade hon hämtat ikapp avståndet. Och efter ytterligare två kilometer hade hon avgjort loppet med ett ryck. I mål var hon en minut före Weng, i avstannande stil.

– Hon är så mycket bättre än alla andra när hon har en bra dag, säger experten Anders Blomquist i SVT.

– Jag trodde aldrig att jag skulle kunna vinna Tour Ski Canada eftersom det är tre sprintlopp. I går var en riktig dålig dag men i dag var det helt annorlunda. Det har varit ett stort mål att vinna den här touren. Jag trodde att jag kunde slåss om en pallplats men trodde aldrig att jag skulle kunna vinna här, säger Johaug i segerintervjun.

"Kostade henne segern"

Therese Johaug vinner även den totala världscupen - men snuvades faktiskt på lördagens individuella världscupseger. Eftersom segern delades ut till åkaren med snabbast åktid (och inte den som gick först i mål i jaktstarten) fick Johaug se sig slagen av finländskan Krista Pärmäkoski, som var sex tiondelar snabbare i spåren.

– Det är helt enormt av Pärmäkoski, berömmer experten Anders Blomquist i SVT.

Johaug kan räkna in imponerade 17:e världscupsegrar för säsongen, och tangerar därmed Marit Björgens rekord på 17 världscupsegrar på en och samma säsong. Men Johaug hade kunnat gå om Björgen – om hon inte hade stannat och firat med publiken på upploppet och tappat flera sekunder i lördagens lopp.

– Vinkningarna till publiken kostade henne segern i dag, konstaterar Anders Blomquist.

Charlotte Kalla gick i mål på tolfte plats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.