Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johaug: "Önskar att jag kunde ut på stan"

Foto: Nils Petter Nilsson

När hon var liten ville hon bli bonnfru eller världsmästare.

Therese Johaug, 25, valde det senare.

I en intervju med SportExpressen.se berättar Johaug om hur hon tog sig från lilla Dalsbygda till att stå överst på pallen och bli idrottskvinnan "som alla män i Norge vill gifta sig med".

Det sägs att Per Elofsson gjorde drygt 800 träningstimmar per år när han var aktiv.

Therese Johaug har gjort 1000.

När man förklarar det norska fenomenets framgång, är det svårt att inte luta sig mot träningsmängden.

När man ser till Johaugs uppväxt, var det mindre självklart att hon skulle bli Norges näst mest populära idrottare.

Therese Johaug växte upp i Dalsbygda, en litet samhälle med 527 invånare på ost-Norges landsbygd.

– Dalsbygda är världens finaste plats på jorden, säger Johaug, som är i Kvitfjell på landslagsläger, när SportExpressen.se pratar med henne.

– Jag ska hem nu, efter samlingen. Jag känner ofta hemlängtan.

Fick ingen hjälp

När Johaug var liten var hon inget underbarn.

Johaug testade på fotboll, sysslade med lite andra idrotter, innan hon i tonåren insåg att det var längdsåkare hon skulle bli.

Problemet? Det fanns egentligen ingen i byn som kunde hjälpa henne.

– Det var många som åkte längdskidor, men det var inte så många som satsade på längdskidor.

– Jag var egentligen för mig själv. Men jag hade min bror och vi bestämde oss för att satsa. Mamma och pappa ställde upp och körde oss, fixade mat och tvättade kläder. Utan mina föräldrar hade jag aldrig tagit mig dit jag är i dag.

Träningen i Österdalen gav resultat.

Och det gick snabbt.

Från att Johaug började satsa på längdskidåkningen, dröjde det bara några år innan hon stog på pallen i ett mästerskap.

2007, i sin VM-debut, blev hon trea på 30 kilometer.

Det blev hennes genombrott i det norska landslaget. Det skulle dröja ytterligare några år innan hon blev namnet på allas läppar – med VM-guldet 2011 på hemmaplan.


Therese Joahug på hemmaplan i Dalsbygda.

– När jag vann guldet på tremilen, och inte minst att det var i "Kollen", med all den historik det stället har... att jag fick uppleva det jag upplevde där – det blev definitivt mitt genombrott.

Hur mycket förändrades efter det?

– Efter det guldet blev det mer uppmärksamhet, fler som visste vem en var. Det blev stort fokus på en – och skidintresset i Norge växte efter det mästerskapet på hemmaplan.

I en norsk undersökning blev du Norges näst mest populära idrottare. Hur förhåller man sig till det?

– Ja (skratt), det är väldigt trevligt att tänka på det. Jag klarar inte att sätta mig in i den situationen, jag är bara den jag är och tar det som ett bevis på att folk gillar mig, inte minst det jag gör.

Johaug gör inte särskilt många längre intervjuer.

Låg profil

Hon har dessutom valt att försöka hålla en låg profil kring sitt privatliv.

– Jag måste skydda mig själv och inte ställa upp allt och vara med på allt möjligt.

– Det är viktigt för mig. Alla ska inte få ta del i allt. Det tar bort motivation från träningen. Då blir jag less skidåkningen och tycker inte att det är kul.

Har du upplevt nackdelar med populariteten?

– Inget obehagligt. Men du blir ett samtalsämne oavsett vad du gör. I perioder önskar du att du kunde gå på stan utan att folk lägger märke till vem du är.

– Jag har solbrillor. Det är ett bra knep.

Petter Northug har gjort det till sin grej att slänga bensin på Sverige vs. Norge-brasan.

Johaug menar att provokatören Northug lyft sporten.

– Jag har väldigt stor respekt för honom. Det finns inget tvivel på att han har tagit längdsporten ett steg vidare, och gjort den mer modern. Han har skapat intresse – och gjort sporten mer populär.

Johaug tycker att det är "trevligt med lite gliringar", men verkar ändå mån om grannsämjan.

– Alla norrmän satt och hejade på Johan Olsson i Val di Fiemme, med den prestation han gjorde. Det var väldigt roligt att när Norge inte kunde ta guldet, då gjorde Sverige det.

Vilka i Sveriges landslag känner du bäst?

– Jag har väldigt god kontakt med Charlotte Kalla och Anna Haag. Vi var i Davos i sommar när Anna och Emil var där, då var vi på middag hos dem. Sedan i höst ska Charlotte till Marit. De är två fantastiska tjejer som jag vill allt väl och jag hoppas att det kommer gå bra för dem i vinter.

"Alla har något att säga"

Johaugs vän Anna Haag, skrev i sin blogg i augusti om ilskan mot män som kommenterar idrottskvinnors kroppar.

Johaug kan känna igen sig i Haags kritik.

– Det är typiskt att när man är en känd person som syns i medierna så ska alla ha något att säga om en, oavsett om det är kroppen, något man sagt, sättet du åker på eller vad du ställer upp på, så ska folk lägga sig i och ha åsikter.

– Det viktigaste är att tro på sig själv och veta att man gör de rätta sakerna. Man kan inte bry sig om vad folk säger. Man vet bäst om sådana saker. Jag tror bara att man måste stänga dörren för det och inte bry sig så mycket.

En av de mest uppmärksammade intervjuerna med Johaug, var när Ari Behn, som är gift med prinsessan Märtha Louise, träffade längdstjärna.

"Alla män i Norge vill gifta sig med en sådan tjej", skrev Behn.

"Hon är så som Gud skapade kvinnan. Perfekt. Och galen nog att träna 950 tuffa timmar per år".


I längdspåret radar hon upp pallplatser.
Foto: Foto: TT

– Vad ska man säga (skratt)? Det var väldigt mysigt skrivet. Det var hans ord, så du får fråga honom om det, säger Johaug om intervjun.

Men "så som Gud skapade kvinnan". Är det inte märkligt skrivet?

– Ja, det var ju det. Men det var väl lite poetiskt sagt. Det är inget som jag har tänkt på så mycket. Det var ju gott menat!

Johaug har aldrig vunnit en individuell OS-medalj.

Inför Sotji-säsongen har träningsnarkomanen Johaug, som gjorde nära 1000 träningstimmar förra året, förberett sig med att träna mindre.

– Jag lyckades bra i vinter med det jag gjorde i fjol, men det ger inget att göra så igen. Det är dessutom dumt att riskera något, speciellt under OS-säsong, med att man blir sliten eller skadad.

"Måste vara egoistisk"

Johan Olsson har sagt att han "kan undra vad fan jag håller på med".

Johaug må ha skalat bort några träningstimmar per år.

Det krävs ändå sin tävlingsmänniska för att nå drömmen om ett OS-guld.

– Man måste vara egoistisk. Man måste vara väldigt egoistisk, säger Johaug.

Är du det?

– Ja, i det avseendet att man tänker väldigt mycket på sig själv, att man alltid försöker göra det rätta och att när folk frågar om man vill göra saker säger man "nej, jag är rädd för att bli sjuk", eller "nej, jag ska göra intervaller i morgon, eller jag ska på samling". Det är mycket saker som du inte kan vara med på för att du måste prioriteringen på längdskidor.

Finns det saker du känner att du går miste om?

– Ja, det är klart. Det är mycket av ungdomslivet, som att studera och vara med vänner, som går bort. Men jag hade inte kunnat vara utan det jag upplever nu. Det här är det jag allra helst vill.

Och det du ville bli när du var liten?

– Jag hade en dröm om att bli världsmästare. Det, och sedan lovade jag mamma och pappa att bli bonnfru hemma i Dalsbygda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.