Johaug om sin fruktan – pekar ut Stina Nilsson

Expressen möter Therese Johaug i Val Senales.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: LARSEN, HÅKON MOSVOLD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDRE PICHETTE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

VAL SENALES. Therese Johaug går fram som en maskin över glaciären.

Världens bästa skidåkare har blivit ännu bättre.

Men det finns en svensk utmanare som hon fruktar inför vintern.

– Jag tror väldigt mycket på Stina Nilsson, säger Johaug i en intervju med SportExpressen.

Med fyra veckor kvar till världscuppremiären har både Norges och Sveriges landslag sökt sig till Val Senales i Italien. Tar man kabinbanan upp från dalen så förstår man varför.

Uppe på 3 000 meters höjd finns en glaciär med ett nio kilometer långt skidspår. Charlotte Kalla, Frida Karlsson och Ebba Andersson är några av åkarna som snurrar runt i solskenet.

Och plötsligt kommer Therese Johaug farandes.

Förra säsongen vann hon alla distanslopp i världscupen utom ett (när Stina Nilsson slog henne i Quebec). Enligt de som följt henne under hela försäsongen är 31-åringen ännu bättre inför den här säsongen.

– Jag tycker absolut att Therese har tagit ytterligare steg framåt nu, säger träningskompisen Ingvild Flugstad Östberg.

– Så… det kommer att gå väldigt fort i vinter. Det lovar jag.

Norges landslagstränare Ole Morten Iversen:

– Jag tycker att Therese har utvecklats. Uppför har hon alltid varit stark, det kommer hon att vara nu också – men nu ser det ut som hon blivit ännu bättre när det handlar om lättare terräng och hög fart.

Svaret till svenska fansen

Några timmar senare träffar vi Therese Johaug för en intervju nere i dalen, på runt 2 000 meters över havet.

Hon sjunker ner i en stol på verandan vid det norska landslagets hotell och bakom henne sträcker sig de väldiga bergen ut sig.

– I dag var det helt magiskt. Det är inte ofta vi har såna förhållanden som det var där uppe nu. Sol, knallblå himmel, bra skidföre och spår på åtta-nio kilometer. Det är länge sen det var så bra i Val Senales, säger Johaug.

Det börjar närma sig säsong nu. Hur är din form egentligen?

– Ja, det börjar verkligen närma sig säsongsstart! Jag känner att jag ligger bra till, jag har kunnat göra den träning jag velat göra under sommar och höst. Det blir spännande att se hur det går när jag drar på mig nummerlappen, om jag kommer vara bättre, lika bra eller sämre än i fjol.

Är du orolig?

– Nej, jag känner väl att jag är där jag ska vara. Men det är klart, jag har inte kontroll på mina konkurrenter, vad de har gjort och hur bra de är. Rullskidor och löpning är en sak, att tävla på skidor på något annat.

– Det blir spännande, det ska bli kul att komma i gång med säsongen.

Förväntningarna på Therese Johaug är som vanligt skyhöga. Vi berättar för henne att folk i Sverige mer eller mindre räknar med att hon kommer rada upp segrar i världscupen.

Hon ler ansträngt.

– Det är väldigt roligt att de tror på mig, men det är inte så enkelt som det kanske ser ut på tv-skärmen. Du ska ha lite tur, du ska ha bra form. Många av de svenska tjejerna har säkert tagit stora kliv från förra året och kommer kunna vara med och kämpa uppe i toppen. Men jag ska göra mitt bästa!

Pekar ut Stina Nilsson

Johaug förklarar att det är fler tourer än vanligt den här säsongen. Utöver Tour de ski är det två minitourer (Ruka och Quebec/Minneapolis) och dessutom den nya Ski Tour 2020 som avgörs i Sverige och Norge i slutet av februari.

Under tourer gäller det att kunna åka både distans och sprint.

– Ja, där är jag inte lika stark jämfört med enskilda lopp. En tour är verkligen något annat. Vi får se hur det går.

Har du utvecklats i sprint?

– Det är svårt att säga, jag har inte haft något fokus på det. Men jag hoppas så klart kunna ta med mig några poäng i sprint också.

– Jag har förstått att jag aldrig kommer bli en sprinter, men jag kan hävda mig hyfsat i alla fall.

Framför allt fyra svenska åkare väntas utmana Therese Johaug den här vintern: Charlotte Kalla, Frida Karlsson, Ebba Andersson och Stina Nilsson.

När vi ber Johaug peka ut vem av dem hon fruktar allra mest inför säsongen så ser hon först en aning plågad ut.

– Åh, de är alla starka! Men jag tror väldigt mycket på Stina Nilsson.

Varför?

– Hon åker fort både i sprint och i distans. Hon är väldigt allround. Jag tror att hon kommer göra det bra i många av tourerna som väntar i vinter. Hon har egenskaperna som behövs för att vinna en tour.

– Jag tror på henne.

Världscupen startar den 29 november, med en minitour i finska Ruka.

Så har stjärnorna det på träningslägret

Expressen hänger med svenska stjärnorna på träningslägret.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.