Johaug om Kallas stöd: Bad mig kämpa

Foto: Berit Roald / AFP NTB SCANPIX

OSLO. Therese Johaug har legat lågt i 14 dagar.

Nu bryter hon tystnaden.

SportExpressen har som enda svenska media träffat Norges skiddrottning för en enskild intervju.

Här berättar hon om dopingskandalen, bemöter de svenska attackerna – och avslöjar vad Charlotte Kalla skrev till henne efter chockbeskedet.

– Charlottes stöd betyder fruktansvärt mycket, säger Johaug.

Therese Johaug, 28, har dominerat längdsporten totalt under de senaste säsongerna och varit ett av sportens stora affischnamn.

Men under de sista två veckorna har allting vänts upp och ner.

På en presskonferens i Oslo den 13 oktober avslöjade Johaug att hon testat positivt för doping. Det handlade om den anabola steroiden clostebol och hon hävdade att hon fått i sig substansen genom salvan Trofodermin, som hon använt för att behandla en solbränd läpp.

Läkaren Fredrik S. Bendiksen tog på sig fullt ansvar för skandalen och avgick med omedelbar verkan.

Sen dess har både Johaug och Bendiksen gått under jorden.

Men nu väljer alltså Therese Johaug att bryta tystnaden. När SportExpressen träffar henne på ett hotell i Holmenkollen har hon precis gjort intervjuer med utvalda norska medier – och hon ser plågad ut.

Blicken är tom. Axlarna hänger.

– Det har varit ganska tufft, men samtidigt känns det bra att få kunna svara på frågor som folk har funderat över, säger Johaug och slår sig ner i en stol.

"Jag blev väldigt överraskad"

Vi börjar direkt med en fråga som många har ställt sig.

I en intervju med TV2, som gjordes bara veckor innan hon testade positivt, förklarade Johaug att hon alltid är extremt noggrann med läkemedel och kollar ”en, två och tre gånger” om det finns något dopingklassat i dem. Hon tog upp ett konkret exempel: Salvor för såriga läppar.

Varför gjorde du inte det den här gången?

– Normalt om jag får något av någon annan, eller om jag får något hemskickat i posten, så kollar jag med folk runtomkring mig. Och den sista kollen jag gör, den gör jag med min läkare. Den här gången var det min läkare som jag gick till, det var min läkare som kollade upp krämen och det min läkare som sa att den här krämen inte stod på dopinglistan, svarar Johaug och redan här har hon gråten i rösten.

– Då undersökte jag inte det något mer. Jag litade på honom. Och jag har inte någon anledning att inte lita på honom.SportExpressens Ludvig Holmberg träffade Therese Johaug i Oslo under torsdagen.
Foto: SportExpressen

Vi har fått se bilder på förpackningen, där det står ”DOPING” och är en varningssymbol. Såg du det?

– Om den förpackningen hade en symbol eller inte, det vet jag inte. För när jag fick förpackningen tog jag bara upp den på rummet, öppnade den och kastade den. Och jag använde krämen som läkaren hade anvisat mig.

Vad tänkte du när du fick höra om symbolen?

– Jag blev väldigt överraskad för det hade inte varit på tapeten innan, varken då eller när jag pratade med Antidoping Norge två dagar innan presskonferensen. Då förklarade jag hela min situation och de ställde massa frågor, men jag vet inte om det var någon symbol på förpackningen.

Slår tillbaka mot kritiken

Therese Johaug står fast vid allting hon sa på presskonferensen för två veckor sen. Och allting hon säger nu stämmer överens med det hon sa då – utom en detalj.

Tidigare har Johaug sagt att det var vid frukost den 2 september som hon visade upp sina läppar för Fredrik S. Bendiksen och bad om hjälp. När hon pratar med TV2 nu säger hon plötsligt att det var under lunchen det hände.

Hon förklarar sig:

– Jag gick först till honom under frukost. De kom vi överens om att jag skulle ta det lugnt på träningen. Jag nämnde alltså det med läppen. Men det första ordentliga samtalet hade vi vid lunch.


LÄS MER: SVT:s Anders Blomquist: "Det är omänskligt"


Therese Johaugs dopingfall har varit huvudnyheten i Norge under de sista dagarna och hon syns på tidningarnas förstasidor i princip varje dag.

Men även i Sverige har uppmärksamheten varit enorm. Och det är många som har tyckt och tänkt och lagt sig i.

Legendaren Toini Rönnlund (tidigare Gustafsson) är en av dem. Hon har öppet berättat att hon inte köper Johaugs teori och i stället tror att Norges skiddrottning köpte salvan själv – utan Fredrik S. Bendiksens vetskap.

Vad tänker du när du hör det och att folk inte tror på din version?

– Det är väldigt konstigt att folk inte tror på det jag har sagt. Jag har varit så öppen och ärlig, sagt vad som skedde. Jag har inget mer att säga, för det finns inget mer att säga.

Stödet från Charlotte Kalla

I Sverige har det till och med spekulerats i att din tårar på presskonferensen var en bluff, att de inte var på riktigt. Vad känner du när du hör det?

– Som sagt, jag blir väldigt besviken och ledsen. Jag har sagt sanningen, sen får folk ha sina teorier. Men jag vet… jag vet längst inne i hjärteroten… att min historia är så sann som den kan bli.

Johaug gråter. Hon drar ena handen under ögonen och torkar tårarna.

Sen samlar hon sig.

Charlotte Kalla har ställt sig bakom dig och skickade dessutom ett sms, har vi hört. Hur kändes det att få det stödet av henne när du hade det så tungt?

– Det betyder fruktansvärt mycket, att få det stödet. Charlotte är en väldigt god vän till mig och en tjej som jag ser upp till på många sätt. Att få ett sånt sms betyder faktiskt väldigt mycket för mig.

Minns du vad hon skrev?

– Hon gav mig sitt fulla stöd. Och hon bad mig att kämpa mig igenom den situation som jag hamnat i.

Till sist: Det är väldigt blandade reaktioner i Sverige just nu. Men vad skulle du vilja hälsa till alla som följer den här situationen med stort intresse?

– Jag vill tacka alla de som stöttar mig i Sverige, när jag nu har hamnat i den här situationen. Det är någonting jag värderar så otroligt högt. Det hjälper mig att komma igenom den svåra och krävande tiden som jag upplever just nu…

Johaug får tårar i ögonen igen.

– Jag kan lova dem att jag ska komma tillbaka. Jag ska kämpa om nya medaljer i framtiden.


LÄS MER: Johaugs svar till Justyna Kowalczyk

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.