Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Johaug kostar skjortan – men hon är ett måste”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

På fredag startar världscupen i längdskidor i finska Ruka.

Samtidigt startar Fantasy-spelet Premium Manager – där du väljer ut åkare och får poäng utifrån hur de presterar i verkligheten.

Men hur ska man egentligen tänka när man sätter ihop sitt lag?

Här bjuder SportExpressens skidreportrar Ludvig Holmberg, Philip Gadd och Tomas Pettersson på sina bästa tips.


Klicka här för att komma till spelet – första månaden är gratis 

1) Vilka stjärnor ska man välja?

HOLMBERG: Mitt råd är att satsa på några säkra kort, den här osäkra säsongen. Och jag kommer att ha både Therese Johaug (24.0), Alexander Bolsjunov (22.5) och Johannes Hösflot Kläbo (22.0) i laget till premiären i Ruka. Då lär jag också ha slutsegraren i minitouren både på dam- och herrsidan. Blir det några pengar över? Inte mycket – men tillräckligt för att kunna fylla ut laget med några åkare som har alldeles för lågt pris.

GADD: Det kostar skjortan, men Therese Johaug (24.0) är ett måste i varje lag. Hon imponerade stort i nationella premiären och kommer (tyvärr) fortsätta att vara dominant på damsidan, även om Frida Karlsson (17.0) och Ebba Andersson (17.5) närmar sig. Linn Svahn (15.0) har ökat rejält i pris men har själv sagt att hon är värd varenda krona och jag håller med. Hon kommer vinna mängder av sprintar i vinter.

PETTERSSON: Genrepen talar sitt tydliga språk: Även i år är Therese Johaug (24.0) och Johannes Hösflot Kläbo (22.0) de säkraste korten att spela på. Men det blir dyrt med båda – så det kan vara lockande att leta efter snäppet billigare stjärnor som ersättare för någon av dem. Som norrmannen Pål Golberg (17.5) på herrsidan och varför inte Ebba Andersson (17.5) på damsidan. 

Experterna är eniga: Du borde ha Johaug i ditt lag.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

2) Vilka doldisar ska man satsa på?

HOLMBERG: Ska du ha råd med de stora stjärnorna måste du också navigera rätt på den allra lägsta prishyllan. Och där finns flera kap. De två bästa hittar vi i det ryska laget: Alexey Chervotkin (5.0) och Tatjana Sorina (5.0) som båda två imponerat stort på försäsongen och finns med i Rysslands trupp till Ruka. William Poromaa (4.5) är alldeles för billig sett till hur bra han åkte i Bruksvallarna och känns som ett perfekt alternativ på bänken.

GADD: Det är knappt att jag vill avslöja mitt genidrag för jag har hittat ett rejält kap. Joni Mäki (5.5) är okänd för nästan alla svenska tittare, men finländaren vann både sprinten och distansloppet i den nationella premiären och ser starkare ut än någonsin. Nu ska han visa upp sig på hemmaplan i Ruka – och kolla priset! Det här är en ”no brainer”. Köp!

PETTERSSON: Bra där, Gadd! Joni Mäki (5.5) är ett smart drag, även landsmannen Perttu Hyvärinen (7.0) kan överraska på hemmaplan. Bland damerna finns ett givet namn: Norska underbarnet Helene Marie Fossesholm (10.0). Möjligtvis fel att kalla henne doldis, men är ändå hyfsat oprövad på den här nivån. Kommer att vara väl värd sina 10 miljoner.

Den finske doldisen Joni Mäki pekas ut som ett kap.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Vill du utmana våra experter? Ange koden MBYMLHYL och gå med i Skidsnack-ligan


3) Vilka åkare ska man undvika?

HOLMBERG: Det allra viktigaste är att undvika åkare som inte kommer till start i premiären. Håll koll på startlistorna när de släpps på torsdag kväll! Jag försöker också undvika att lägga för mycket pengar på sprinters den här helgen, eftersom det är två distanslopp och bara en sprint i minitouren. Av den anledningen väljer jag bort både Linn Svahn (15.0) och Jonna Sundling (14.5) och satsar i stället på Anamarija Lampic (12.0) som mycket väl kan vinna sprinten, men också har imponerat i distansloppen.

GADD: Sergej Ustjugov (17.0) är en farlig mina. Visst, ryssen var åtta i totala världscupen och tvåa i Tour de ski. Men det blev bara fem individuella pallplaster - och ingen efter nyår. Dessutom kommer Ustjugov stå över premiärhelgen så 17 miljoner är ett hutlöst pris. Varningsflaggan är hissad på hel stång!

PETTERSSON: Emil Iversen (16.0) är normalt ett perfekt val för en mini-tour. Men Iversens kollaps (51:a) i Beitostölen i lördags känns som en rejäl varningssignal. En annan är den från finska hemmahoppet Iivo Niskanen (17.0). Stod över finska genrepet på grund av ryggproblem. Kommer till start nu ändå - men ytterst osäkert om han klarar tre lopp på tre dagar. Lika osäker känns formen på finska damstjärnan Krista Pärmäkoski (15.0).

Philip Gadd hissar varningsflagg för Sergej Ustjugov.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

4) Hur ska man tänka kring tränaren?

HOLMBERG: Man vill ju gärna välja Magnus Ingesson (20.5) här, men problemet är att de svenska herrarna inte lär ta särskilt många pallplatser. Mitt val faller därför på Norges Ole Morten Iversen (25.0). Han var faktiskt hela spelets största stjärna förra säsongen och lär vara det även i fjol. Det är värt att hosta upp pengar för Iversen.

GADD: Norge har varit den dominerade nationen i flera år och kommer vara det även i vinter så för mig är det idiotiskt att inte välja Norges tränare Ole Morten Iversen (25.0). Även om det svider i plånboken så är det ett val som betalar sig i längden, precis som med Therese Johaug.

Tomas: Ja, förutom helger när det är enbart sprinttävlingar på programmet är valet högst självklart: Det är Norges Ole Morten Iversen (25.0) du absolut helst ska ha för ditt lag. Någon enstaka helg kan det vara värt att chans på Rysslands Markus Cramer (21.0) eller Sveriges Magnus Ingesson (20.5) och frigöra 4-4,5 miljoner - men i det långa loppet är det alltid bäst med Iversen.

SportExpressens experter tror på Ole Morten Iversen.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

LÄS MER: Ta ut ditt fantasy-lag i längdskidor – vinn priser  

LÄS MER: Sveriges 10 största skidtalanger: ”Är ett muskelberg”

LÄS MER: Betyg åkare för åkare – så bra är Sverige och Norge

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.