Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johaug: ”Jag skulle aldrig ha varit där”

Therese JohaugFoto: HEIKO JUNGE / AP TT NYHETSBYRÅN
Therese Johaug anländer till förhören om sin dopingförseelseFoto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD

Therese Johaug har dragit lärdomar av sommarens överträning. 

En erfarenhet som hade kunnat rädda henne från dopingdomen. 

– Jag skulle aldrig ha varit i Seiser Alm den där gången, säger Johaug till Dagbladet

I augusti meddelade det norska skidförbundet att Therese Johaug tvingades till en periods vila på grund av överansträngning – men nu är den norska stjärnan tillbaka och har bland annat vunnit ett rullskidlopp i Oslo. 

Till Dagbladet säger Johaug att hon mer och mer insett vikten av att lyssna på sin kropp under de senaste åren. Ett exempel på när hon borde bromsat in: Norska skidlandslagets försäsongsläger i Seiser Alm 2016. 

– Jag stod över ”Toppidrettsveka” på grund av sjukdom och för att kunna återhämta mig till lägret. Jag klarade inte att återhämta mig, men jag åkte ändå och fick betala för det. Jag fick solbränna första dagen, och fick betala för det. Och så fick jag feber på det. Det slutade med att jag blev avstängd i två år, säger 32-åringen till Dagbladet. 

Therese Johaug: ”Lovat mig det”

Solbrännan och sjukdomen resulterade i munsårsproblem, som Johaug försökte lindra med en läppsalva. Salvan innehöll som bekant den förbjudna substansen clostebol, en anabol steroid, och norskan var borta från skidåkningen i två säsonger. 

Den internationella idrottsdomstolen Cas slog fast att Johaug inte dopat sig medvetet, men valde att stänga av henne i 18 månader för att hon brustit i ansvarsfrågan. 

– Jag har lärt mig att jag inte kan vinna något på att pressa en sliten kropp. Jag skulle aldrig ha varit i Seiser Alm den gången, för kroppen var så sliten. Så ska man inte göra när kroppen och huvudet är slitna, då bryter man bara ner sig, säger Therese Johaug. 

– Jag har lovat mig själv att aldrig pressa kroppen när jag är sliten. Det har jag lovat mig själv efter de 18 månader jag var avstängd. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.