Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johaug: ”Jag kan inte leva med mig själv då”

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
Foto: © NUNN SYNDICATION LIMITED 2022 / STELLA PICTURES/DDP IMAGES DDP

HOLMENKOLLEN/STOCKHOLM. Therese Johaug avslutar karriären.

Nu drömmer hon om att bli mamma.

– Annars skulle jag aldrig kunna leva med mig själv, säger hon.

Under fredagen kom chockbeskedet.

Therese Johaug, 33, avslutar sin skidkarriär efter säsongen.

Under lördagen gjorde hon karriärens sista tremil på hemmaplan i Holmenkollen – och där bjöd hon på en välregisserad avskedsföreställning. Johaug vann loppet i stortartad stil och kunde kosta på sig såväl flaggor som bugningar innan hon i lugn och ro korsade mållinjen.

Samtidigt rann tårarna ner för kinderna.

– Det här stödet har betytt så enormt mycket för mig. Jag hade inte kunnat ta mig tillbaka från de två åren (då hon var avstängd) utan det, säger hon.

Therese Johaug drömmer om barn

Hon medger att beslutet att lägga skidorna på hyllan inte var ett enkelt sådant. Samtidigt är hon tillfreds med beslutet.

– Det är ett stort beslut att ta. Therese om tio får kommer vara väldigt nöjd, men Therese här och nu säger ”nej, gör det inte”. Men det finns en tid för allt.

– Jag har tagit nio av nio guld i de senaste mästerskapen. Jag är säker på att ett eller två till VM-guld inte kommer göra mig lyckligare. Nu slutar jag på topp.

Therese Johaug har tidigare testat på att tävla i löpning och stänger inga dörrar för att det kan ske igen.

Samtidigt vet hon vad hon vill.

Någon gång i framtiden vill hon och sambon Nils Jakob Hoff bilda familj.

– Om jag hade fortsatt åka skidor i tio år till hade jag kanske eventuellt inte fått någon familj. Och då hade jag aldrig i mitt liv kunnat leva med mig själv, säger hon.

Therese Johaug fortsätter:

– Jag vill bli mamma och jag känner att livet är mer än bara längdskidor. Jag ger mig nu och jag har god tid på mig att kunna bilda familj.


TV: Se senaste avsnittet av Skidsnack

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.