Johaug: "Jag har försökt säga det"

Foto: Heikki Saukkomaa
Foto: Poppe, Cornelius

Före säsongen var Therese Johaug klar över vem av de utländska åkarna som skulle bli största hotet i vinter:

Charlotte Kalla.

Tre veckor in i säsongen har den norska superstjärnan redan ändrat sig.

– Nu måste jag nog säga Stina Nilsson, säger Johaug.

Den norska skiddrottningen har en rätt fin tisdag bakom sig i den schweiziska alpstaden Davos.

Först ett förmiddagspass i gymmet med Ingvild Flugstad Östberg.

Sedan en solig promenad längs huvudgatan till Kaffee Klatsch följt av en lunch i gott sällskap.

Mer exakt:

Charlotte Kalla, Anna Haag, Östberg och amerikanskan Kikkan Randall.

– En bra dag, säger Therese Johaug.

Man blir ju lite nyfiken på vad du och Kalla pratade om?

– He he, det är nog inte vad du tror. Vi pratade vare sig skidor eller tävlingar. Det blev mest snack om Kikkans graviditet.

Det är ingen nyhet att 27-åriga Johaug och 28-årige Kalla är goda vänner sedan lång tid tillbaka. Deras liv och karriärer har följts åt i över ett decennium.

Lider med Charlotte Kalla

Men inledningen av den här säsongen har inneburit skilda världar för de två världsstjärnorna i längdåkning.

Therese Johaug har aldrig startat en säsong bättre. Segrar i samtliga fyra distanslopp - och överlägsen ledning i den totala världscupen.

Charlotte Kalla har blandat några bra lopp med några av karriärens bottennapp. Som stafetten i Lillehammer - och som sprinten senast i Davos.

Och Johaug har följt svenskans insatser med vemod.

– Ja, självklart lider jag med Charlotte, säger hon.

Och fortsätter:

– Det är ju inte där Charlotte ska vara, hon har inte fått visa sin egentliga klass ännu. Det vet vi alla, säger Johaug.

Samtalsämnet undveks alltså under gårdagens lunch i Davos - men enligt Therese Johaug har de redan tidigare pratat en del om Kallas problem.

– Jag har försökt säga till Charlotte hur snabbt det kan vända. Speciellt för just henne - Charlotte hittade ju toppformen raketsnabbt inför VM i Falun, till exempel.

Vad är viktigast för Kalla just nu?

– Att inte tappa tron på sig själv. Det är lätt att börja tänka i fel banor, men du måste fortsätta våga lita på dig själv och din plan.

Det säger du av egen erfarenhet?

– Ja, verkligen. Jag vet ju hur jobbigt det kan vara. När du byggt upp egna förhoppningar och så går det inte så bra som du trott.

Du som vet - vad är allra svårast?

– Att inte börja tänka negativt. I stället inse att trenden kan vända hur snabbt som helst. Till exempel redan nästa helg.

"Kommer få kämpa"

Men samtidigt som Charlotte Kalla sliter med svajig form och sviktande resultat upplever en annan svenska rena Johaug-yran.

22-åriga Stina Nilsson ligger just nu sensationellt trea i den totala världscupen - trots att hon missat en av tre världscuphelger.

– Mest imponerad är jag över hur mycket bättre Stina blivit totalt sett som skidåkare. Hur stora steg hon tagit som distansåkare, säger Johaug.

Helt ärligt: Vem av Kalla och Stina Nilsson ser du som din svåraste motståndare?

– Nu måste jag nog säga Stina Nilsson. Så som hennes form varit så är hon en tuffare konkurrent än Charlotte.

Med starten av Tour de ski bara ett par veckor bort så menar nu Johaug att Stina Nilsson blir en av de absoluta huvudfavoriterna där.

– Ja, herregud. Stina, Heidi (Weng) och Ingvild (Flugstad Östberg) är ju tre åkare som är bra i både sprint och distans. Jag kommer att få kämpa hårt för att kunna hänga med dem.

Kalla vs Johaug - lopp för lopp

Lopp 1

Ruka 27 november. Sprint klassisk.

Johaug: 18:e.

Kalla: 13:e.

Kommentar: Enda loppet i vinter där Kalla placerat sig bättre än Johaug. Båda två blev nu utslagna redan i kvartsfinalen - men efteråt var Kalla uppenbart besviken att inte lyckats bättre.

Lopp 2

Ruka 28 november, 5 kilometer fristil.

Johaug: 1:a.

Kalla: 2:a.

Kommentar: En distans som är som gjord för Charlotte Kalla - men den här dagen var svenskan ändå chanslös mot Therese Johaug. Norskan vann med 17,6 sekunders marginal på den korta distansen.

Lopp 3

Ruka 29 november, 10 kilometer jaktstart, klassiskt.

Johaug: 1:a.

Kalla: 6:a.

Kommentar: Ny uppvisning av Johaug som defilerade från start till mål. Samtidigt blev Charlotte Kalla för ovanlighetens skull distanserad av två andra svenskor: Stina Nilsson (tvåa och Ida Ingemarsdotter (fyra).

Lopp 4

Lillehammer 5 december, 15 kilometer skiathlon.

Johaug: 1:a.

Kalla: 3:a.

Kommentar: En fullständigt makalös maktdemonstartion av norskan. På hemmaplan utklassade hon allt motstånd, vann med 1,5 minut (!) före Heidi Weng som spurtade ner Kalla på upploppet.

Lopp 5

Lillehammer 6 december, stafett.

Johaug (Norge): 1:a.

Kalla (Sverige): 5:a.

Kommentar: Johaug vann sin tredjesträcka med 40 sekunders marginal och grundade för segern. Kalla gjorde enligt egen utsaga "Mitt livs sämsta stafettlopp" med en blygsam femte bästa sträcktid.

Lopp 6

Davos 12 december, 15 kilometer fristil.

Johaug: 1:a.

Kalla: 7:a.

Kommentar: Historien upprepar sig. Johaug avgör loppet tidigt, och vinner till slut med en dryg minuts marginal. Efter en pigg start faller Kalla sakta genom resultatlistan och blir sjua, 1 minut och 40 sekunder efter.

Lopp 7

Davos 13 december, sprint fristil.

Johaug: 19:e.

Kalla: 43:a.

Kommentar: Sprint är Johaugs enda lilla svaghet som skidåkare - men precis som i Ruka tog hon sig ändå till kvartsfinal här. Samtidigt misslyckades Kalla fullständigt och noterade sin sämsta världscupplacering sedan 2008.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.