Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rådet till Frida: "Viktigt att dra i handbromsen"

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: ULF PALM / TT / TT NYHETSBYRÅN

Den norska superstjärnan Therese Johaug känner igen sig i svenska utmanaren Frida Karlssons hälsoproblem.

Nu uppmanar Johaug att situationen tas på allvar.

– Det går inte bara att knäppa med fingrarna och tro att allt ska bli bra, säger Therese Johaug.

22-åriga Frida Karlssons karriär har så här långt varit en omtumlande historia på flera sätt. Till exempel två fantastiska VM i Seefeld och Oberstdorf med sammanlagt sex medaljer - men också upprepade fysiska problem.

Karlsson stod över större delen av säsongen 2019-2020 efter att ha stoppats från tävlande av landslagets medicinska team. Fotproblem störde hela den förra säsongen - och i slutet av augusti tvingades Karlsson stå över såväl rullskidtävlingarna i Norge som i Trollhättan.

– Jag har känt mig sliten och överbelastad senaste tiden. Efter dialog med medicinska teamet, tränarna och mamma kom jag under dagen fram till att det är bäst att stå över tävlandet. Nu får hälsan gå först och det känns som ett trist men klokt beslut nu när det väl är taget, meddelade Frida Karlsson då via ett pressmeddelande.

Johaugs råd till Frida Karlsson

I Norge är intresset för den svenska skidstjärnan minst sagt stort. Det är Frida Karlsson som de senaste säsongerna målats upp som det stora hotet mot norska världsettan Therese Johaug.

Och 33-åriga Johaug delar gärna med sig av sina egna erfarenheter - för att hjälpa Frida Karlsson.

– Jag har själv gått på många smällar och på det sättet skaffat mig erfarenheter som gör att jag inte gör om samma misstag, säger Johaug till Dagbladet på onsdagen. 

– Det är en sak vad dina tränare och andra runtomkring säger, men det är först med egna erfarenheter du verkligen kan bedöma allvaret i vad som sker.

Johaug fortsätter:

– Det går inte bara att knäppa med fingrarna och tro att att allt ska bli bra. Det är av dina erfarenheter du bli klokare.

Johaug: ”Dra i handbromsen!”

Norskan är tydlig med att hon inte vet exakt vad som varit Frida Karlssons problem den här sommaren.   

– Jag vet inte vad som skett, annat än att hon känt sig sliten. Och min erfarenhet är att det då är viktigt att dra i handbromsen innan det är för sent. 

– Och det är det som betyder något nu. Att Frida gör det hon, tränarna, teamet och tränarna anser är det viktigast för henne. 

Det svenska landslaget befinner sig just nu Frankrike på läger. Karlsson missade starten av lägret på grund av en lättare förkylning - men är nu frisk igen. Landslagschefen Anders Byström säger till Aftonbladet att planen är att Karlsson ska ansluta till lägret under fredagen.

LÄS MER. Vännerna om Frida Karlsson: ”Hon kör hårt” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.