Therese Johaug och Charlotte Kalla Foto: Nils Petter NilssonTherese Johaug och Charlotte Kalla Foto: Nils Petter Nilsson
Therese Johaug och Charlotte Kalla Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Gepa Pictures/ Ch. KelemenFoto: Gepa Pictures/ Ch. Kelemen
 Foto: Gepa Pictures/ Ch. Kelemen
Foto: Carl SandinFoto: Carl Sandin
 Foto: Carl Sandin

Johaug i hemligt möte med Charlotte Kalla

Publicerad

TOBLACH. Två raka fall har förstört Tour de ski för Charlotte Kalla.

En som lider med henne: Therese Johaug.

Under ett hemligt möte i Toblach gjorde norskan allt för att pigga upp en nedslagen Kalla.

- Hon var väldigt ledsen, säger Johaug.

Hon klev in i Tour de ski med målsättningen att stå på prispallen när det hela var över. Men redan efter fem av åtta etapper ser det ut att vara kört för Charlotte Kalla.

När vi träffar henne i Toblach inför dagens fem kilometer långa fristilslopp med individuell start är 28-åringen från Tärendö tydlig:

- Jag vill åka skidor fort. Resultatet skiter jag i.

Johaug om Kalla: "Har haft extrem otur"

Det var i Oberstdorf som allting gick åt skogen för Kalla. Först ramlade hon i blötsnön under sprinten i tisdags. Sen blev hon fälld av Justyna Kowalczyk i massstarten dagen därpå.

Plötsligt rasade hon ner till sjätte plats i totalen. Hon är just nu två minuter och 45 sekunder efter trean Heidi Weng.

- Jag har lagt det som hänt bakom mig nu. Det gjorde jag ganska snabbt. Totalen? Den tänker jag inte på...

Uppe i toppen slåss Therese Johaug och Ingvild Flugstad Östberg om totalsegern. Men samtidigt finns tankarna hos Charlotte Kalla.

När det norska landslaget kom till Toblach i onsdags kväll sökte Johaug upp Kalla på Sveriges hotell - och tröstade henne. Det var bara timmar efter den sista kraschen i Oberstdorf.

- Jag sa till henne att det är viktiga lopp som väntar efter Tour de ski och att hon får fokusera på dem. Det är många tävlingar kvar. Och formen kommer att komma, säger Johaug.

- Charlotte har haft så extremt mycket otur här.

Hon berättar att det var ett känslosamt möte på hotellet.

- Ja, hon var väldigt ledsen och det förstår jag. Det hade jag också varit i hennes position, säger Therese Johaug.

- Man kämpar för att vara på topp tre i totalen, men så förstörs allting av fall och väldigt mycket otur hela vägen. Jag tycker väldigt synd om henne.

Samtidigt blir du av med en rival i toppstriden. Men så tänker du inte?

- Nej, inte på något sätt. Jag hade gärna haft Charlotte med där uppe i toppen, jag hade gärna kämpat mot henne. Då hade en seger betytt ännu mer.

Ser fram emot slutet av världscupen

Charlotte Kalla själv hoppas kunna visa klassen under de tre avslutande etapperna, även om hon "skiter i resultatet".

- Mitt fokus ligger på utförandet, säger Kalla bestämt.

- Jag ska egentligen inte blicka så långt fram, men jag är sugen på masstarten i Val di Fiemme i morgon - tio kilometer fristil. Jag vill åka offensivt och verkligen satsa där.

Till slut kommer ett litet leende.

- Det ska ändå bli roligt med de här sista etapperna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag