Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johaug: ”Förfärligt – hör inte hemma här”

Therese Johaug.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Max Hauke.
Prispallen i Falun.
Foto: ULF PALM / TT / TT NYHETSBYRÅN

FALUN. Fem åkare avslöjades som fuskare – mitt under VM i Seefeld.

En av dem greps mitt i en blodtransfusion.

Nu kommenterar Therese Johaug för första gången skandalen.

– Det hör inte hemma i sporten, säger Johaug.

Therese Johaug ville inte prata om dopingskandalen under VM, men efter segern på 10 kilometer fristil i Falun känner hon sig redo att ge sin syn på det som hände i Seefeld.

Fem åkare avslöjades alltså som fuskare: Aleksej Poltoranin, Andreas Veerpalu, Karel Tammjärv, Dominik Baldauf och Max Hauke.

Hauke greps av polis mitt under en otillåten blodtransfusion.

– Jag tycker det är förfärligt trist att det fortsatt existerar i den här miljön och att det sker på det sättet, säger Therese Johaug.

– Speciellt när det är värdnationen… det är så många volontärer som jobbar för att Österrike ska få ett bra mästerskap och så gör de så där.

– Det hör inte hemma i sporten.


LÄS MER: Här blir Max Hauke tagen på bar gärning – med nål i armen 

”Jobbas bakom kulisserna”

Just blodtransfusioner går inte att upptäcka med dagens dopingtester. Det krävdes därför en omfattande polisinsats för att åkarna skulle avslöjas.

Men Therese Johaug litar ändå på dagens antidopingsystem.

– Jag utgår från att alla som står på start inte håller på med sånt där. Sen har jag fokus på mitt och det jag ska göra, säger Johaug.

– Men… det är otroligt bra att det jobbas bakom kulisserna, tydligen är det mycket som sker som vi inte vet om.

Therese Johaug själv var nyligen avstängd i 18 månader efter att ha testat positivt för anabola steroider. Hon förklarade efteråt att hon fått i sig den otillåtna substansen via en läppkräm som Norges landslagsläkare gett henne.

I sin comeback har Johaug vunnit samtliga distanslopp.


LÄS MER: Åkare i världscupen dopades – i en gul tegelstuga i Falun 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.