Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johaug får kritik – efter hederspriset

Foto: GEPA PICTURES/ HARALD STEINER / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

Therese Johaug har belönats med Egebergs hederspris, en av norsk idrotts mest prestigefyllda utmärkelser.

Men med en dopingdom på cv:t är det inte alla som tycker Johaug gjort sig förtjänt av priset.

– De har gjort allt de kan för att definiera en dopningsdom på 18 månader utifrån kriteriet att vara en bra förebild, säger NRK:s Jan Petter Saltvedt till VG.

Debatten blossade upp redan i våras när norskan var nominerad till hederspriset. Kritiker hävdade att dopingdomen, som höll henne borta från spåret i 18 månader, skulle göra det omöjligt för henne att ta hem priset.

– Det borde vara givet att det inte är möjligt att vinna ett hederspris med en dopingdom. Inte när det är mer än sportslig framgång som krävs för att man ska vinna det, sade dopingexperten Robin MacKenzie-Robinson till norska TV2.

Nu, ett halvår senare med, har Therese Johaug tilldelats Egebergs hederspris efter en stark säsong i spåret – och som friidrottare.

– Jag blir väldigt rörd när jag står och lyssnar på motiveringen. Utmärkelsen är den största att få i norsk sport. Ett pris jag verkligen uppskattar på grund av historien den har, säger hon till NRK.

Försvarar valet

Priset grundades 1919 och går till en kandidat som bland annat ”måste vara en bra förebild för idrottens grundläggande värden”.

Med Therese Johaug dopingdomen från 2016 i åtanke har Börre Rognlien, ordförande i priskommittén, motiverat valet av pristagare.

– Om Johaug hade dömts för doping i den meningen att ha försökt fuska sig för bättre prestanda, hade hon inte haft möjlighet att få Egebergs hederspris, säger han till NRK.

– Hon har dömts för vårdslöshet, inte avsikt, det finns en kristallklar skillnad.

NRK:s Jan Petter Saltvedt ser valet som Norges hämnd mot idrottens skiljedomstol Cas.

– Då är man villig att ignorera några helt uppenbara objektiva fakta. Och att de har gjort allt de kan för att definiera en dopningsdom på 18 månader utifrån kriteriet att vara en bra förebild, säger han till VG.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.