Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det var onödigt – borde lugna sig”

Skiathlonen hade precis börjat – då kraschade Frida Karlsson och Therese Johaug.
Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP TT NYHETSBYRÅN

OBERSTDORF/STOCKHOLM. Det slutade med guld och silver – men det började med en krasch. 

Kollisionen mellan Therese Johaug och Frida Karlsson blev det stora samtalsämnet efter skiathlonen – och nu riktar norskan kritik mot Karlsson. 

– Det var lite onödigt av henne att gå så tajt i den kurvan, säger hon. 

– Det är inte någons fel, det är sånt som händer, säger Karlsson. 

På förhand var Therese Johaug gigantisk favorit inför skiathlonen. 

Den norska skiddrottningen tog guld på distansen i Falun 2015 och Seefeld 2019, Lahtis 2017 missade hon på grund av dopingasvstängning. 

Och Johaug gjorde inte någon besviken. När loppet summerades var 32-åringen från Dalsbygda förkrossande överlägsen och kunde i lugn och ro se sina svenska rivaler, Frida Karlsson och Ebba Andersson göra upp om silvret (Karlsson vann den kampen). 

Slutställning skiathlon

1. Therese Johaug 38:35.5

2. Frida Karlsson +30.0

3. Ebba Andersson +30.2

4. Theresa Stadlober +1:11.4

5. Charlotte Kalla +1:12.1

6. Helene Fossesholm +1:15.6

Therese Johaugs kritik efter kraschen med Frida Karlsson

Men en incident i början av den klassiska delen på loppet skänkte en hel del dramatik till loppet. I en kurva gick Therese Johaug och Frida Karlsson ihop – och föll båda ner i snön. Ebba Andersson drog förbi medan de båda låg i snön, men de lyckades repa sig. 

I målområdet diskuterade alla händelsen och Ebba Andersson konstaterade att ”det är sånt som händer”. 

Men efteråt är Johaug lätt kritisk mot Karlssons agerande. 

– Frida sa efteråt till mig att det inte var med meningen. Men det var lite onödigt av henne att gå så tajt i den kurvan. Samtidigt var det snabba spår och hög fart där, säger hon. 

– Hon kanske borde lugna sig lite där. Det är ett långt lopp och det finns fler möjligheter att gå om och ta ledningen, fortsätter Johaug som menar att hon inte bar skulden för det som hände. 

Frida föll framför dig även under världscupen i Falun. 

– Man ska kanske akta sig för henne.

Frida Karlssons panik efter stavbrottet

Frida Karlsson är väldigt glad över att dagen slutade med silver när den började med krasch – och för henne även ett stavbrott. 

– Det känns riktigt bra. Det var ett lopp som var upp och ner, jaga i kapp, sträcka fram tån och lyfta händerna i luften. Jag är jättestolt, säger hon. 

Vad händer i kraschen? 

– Jag kommer i ytterkurva och tycker att jag håller ut bra. Men Therese trycker ut och vi brottas lite i snön. Jag kommer upp och märker att staven är bruten.

Efter stavbrottet fick hon en reservstav, vilket var bra för att hon skulle kunna jaga i kapp. Samtidigt var den inte helt bra heller. 

För Karlsson hade ett ”hemligt vapen” – som hon kallar det – stavar med remmar man klickar i. Så då uppstod nästa problem. 

– Så jag tänker på det hela den klassiska delen, att vid skidbytet ligger det stavar utan remmar. Jag skriker till ledarna och det fixade de bra, säger hon. 

Blev det panik där? 

– Ja, men jag tycker att jag håller lugnet ganska bra. Jag är stolt över det.

Ledare springer med Karlssons stavar.
Foto: Philip Gadd

Frida Karlsson om kaoset

När Karlsson precis skulle gå om Johaug kraschade båda två.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.