Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johaug: ”Blir rädd – det är motbjudande”

Norske landslagschefen Espen Bjervig om säsongen.
Therese JohaugFoto: TOMMY PEDERSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sondre Turvoll FossliFoto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Norske skidåkaren Sondre Turvoll Fossli drabbades under veckan av ett hjärtstopp – men lyckades mirakulöst behålla livet.

Vid ett hjärttest ett år tidigare tydde inget på att det här kunde hända. 

– Vi kan inte med 100 procent säkerhet säga att du är säker, även om man har gått igenom en hjärtscreening, säger SOK-läkaren Per ”Pliggen” Andersson.

Nu sprider sig rädslan inom skidvärlden. 

Dödsfallen inom idrottsvärlden på grund av hjärtstopp skakar skidsporten. Tidigare i veckan drabbades den norske åkaren Sondre Turvoll Fossli av ett plötsligt hjärtstillestånd under en biltur. Hans liv gick till slut att rädda. 

Men Fossli är bara en i raden av elitidrottare som har drabbats av hjärtproblem genom åren. 

I fjol kollapsade Ida Eide, 30, under ett motionslopp i löpning utanför Oslo. Hon fick hjärt- och lungräddning och fördes med ambulanshelikopter till Ullevål sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda. 

Svanebo förbluffad: ”Oerhört förvånad”

Den tidigare svenske landslagsåkaren Anders Svanebo led under hela sin elitidrottskarriär av hjärtproblemet arytmi, ett samlingsnamn på flera olika tillstånd där hjärtats rytm inte fungerar normalt. 

35-årige Svanebo, som i dag har avslutat sin elitsatsning blev överraskad när han läste om Fossli. 

– Jag blev oerhört förvånad när jag läste det, men samtidigt väldigt glad över att han klarade sig, för det inte är så många procent som klarar att ta sig ur den situationen levande. Det är ett fåtal. Med tanke på det han råkade ut för hade han oddsen emot sig för att klara sig, men ett snabbt handhavande av hans flickvän och att ambulansen fanns i närheten räddade troligtvis hans liv. 

Enligt Svanebo, som vann den totala världscupen i rullskidor 2012, gjordes inga kontinuerliga hjärttester under hans tid i landslaget. Samtidigt menar 35-åringen att testar borde utföras redan på gymnasiet. 

– Det är då man på allvar blir elitidrottare. Att ett idrottsgymnasium gör tester borde vara praxis. Men det är ju förenat med en kostnad också, naturligtvis. Dock är det väl inte försvarbart att strunta i det på grund av den anledningen. 

Falla tveksam till regelbundna tester i ung ålder

Den norska stjärnan, Maiken Caspersen Falla, är dock mer tveksam till regelbundna tester vid en sådan tidig ålder. 

– Det är bra om man kan kartlägga såna saker. Men det gäller hela befolkningen, jag tror inte att längdåkare är i någon större riskzon än andra. Snarare tvärtom, eftersom det är stora hälsovinster med att träna. Men det är klart att det här ska kartläggas och undersökas, för att minska risken att det händer igen, säger Falla. 

Våren 2017 avled skidåkaren Jim Åhl, som var en nära vän till Svanebo, under en bilfärd då hans hjärta stannade.

– Generellt sätt tror jag att idrotten är dålig på att kontrollera det här. Sen har det kanske blivit bättre på senare år, menar Svanebo och fortsätter: 

– Vill man komma någonstans så kanske man måste utsätta hjärtat för något som inte är så hälsosamt egentligen. Idrott är väl hälsosamt överlag, men elitidrott är kanske inte det för kroppen över tid. Det är många, i både hockey och fotboll, som har fått men efter sin idrottskarriär. Vare sig det gäller knän eller andra organ, till exempel hjärtat.

Landslagsläkaren: ”Viktigt för idrotten”

Per ”Pliggen” Andersson lämnade uppdraget som läkare för skidlandslaget efter säsongen 2018 men har fortsatt sin karriär som läkare för Sveriges olympiska kommitté (SOK). Han menar att alla idrottare som kommer med i SOK-programmet ”topp och talang” gör årliga så kallade hjärtscreeningar. 

– Vi gör även ett ultraljud på hjärtat för de som kommer in i programmet. Där kan vi hitta individer som har en ökad risk för det här, säger Andersson som även hävdar att tester görs regelbundet i det svenska skidlandslaget.

– De gör också hjärtscreening varje år. Det finns en rad olika orsaker till att man kan drabbas av hjärtstopp och det mesta handlar om arv och miljö skulle jag säga. Vi har individer som har utsatt hjärtat för belastning under en väldigt lång tid, för att få den kapacitet som egentligen krävs för längdåkning.

Andersson säger att SOK:s riktlinjer även är att testa idrottare som börjar på idrottsgymnasium, men att de riktlinjerna inte följs till 100 procent. 

– Jag skulle nog påstå att det är lite olika för olika idrotter hur väl det här efterföljs, och kan efterföljas. Det handlar om att vi behöver ha en sjukvård som klarar av att hantera den här volymen av individer som behöver göra en hjärtscreening. Det handlar också att vi som idrottsrörelse behöver skapa förutsättningar för att alla de här individerna ska kunna göra det. Jag har inget svar på hur många av idrottsgymnasierna som gör det i dag, eller hur stor andel. Men det är en viktig fråga för idrotten. 

Johaug: ”Naturligtvis blir du rädd”

Dock går det inte att förebygga hjärtstopp helt. Sondre Turvoll Fosslis hjärta hade testats, men läkarna kunde då inte hitta några symptom på vad som senare skulle hända. 

– Vi kan inte med 100 procent säkerhet säga att du är säker, även om man har gått igenom en hjärtscreening så finns det en chans att man får problem ändå. Men vi vet att risken minskar, på de individer som gör det här. Sen handlar det inte bara om elitidrottare utan även om idrottare på olika nivåer som kan drabbas av det här. 

Att det inte går att upptäcka vilka idrottare som är i farozonen är något som får Therese Johaug att tänka efter lite extra. Både Marit Björgen och Martin Johnsrud Sundby har haft problem med hjärtat tidigare. 

- Naturligtvis blir du rädd. Det känns motbjudande att det kan komma så plötsligt. Att en sådan frisk person plötsligt skulle få ett hjärtstopp. Men du kan inte tänka på det och bli rädd hela tiden, för då blir du galen själv. Du måste leva livet och vara tacksam för att du faktiskt är här, säger Johaug till norska VG.