Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johaug-advokaten petas inför avgörandet

Foto: ÅSERUD, LISE
Foto: CARL SANDIN

Therese Johaug har spetsat till sitt team inför avgörandet i idrottsdomstolen CAS.

Hennes ordinarie advokat Christian B. Hjort får kliva tillbaka till förmån för amerikanske stjärnjuristen Mike Morgan. 

– Han kommer att vara Thereses advokat i CAS, säger Hjort till NRK.  

Det norska riksidrottsförbundets egna dom i fallet Therese Johaug blev inte den slutgiltiga. Det stod klart när det internationella skidförbundet meddelade att man valt att dra saken inför rätta i idrottens skiljedomstol CAS. Nu riskerar Johaug, som testat positivt för den anabola steroiden clostebol, ett hårdare straff än de tretton månaders avstängning hon avtjänar nu.

Han petas inför CAS

Inför de avgörande förhandlingarna har Johaug fattat ett nyckelbeslut angående sin representation. Det blir inte Christian B. Hjort, advokaten som tidigare fört hennes talan i rättsliga frågor, som ska sköta förhandlingarna med CAS. I stället kommer Johaug att skicka fram stjärnadvokaten Mike Morgan.

– Han kommer att vara Thereses advokat i CAS, säger Hjort till NRK.  

Stjärnadvokat ska rädda Johaug

Morgan plockades in till advokatstaben tidigare i år. Han har ett särskilt prestigefullt renommé när det gäller att försvara dopinganklagade idrottsstjärnor. Det var Morgan som fick tennisspelaren Maria Sjarapovas straff sänkt från två års avstängning till 15 månader. 

Men åtminstone en sak i Johaugs angreppssätt jämfört kommer att förbli detsamma. Även den här gången yrkar advokaterna på att Johaug ska bli fullständigt frikänd. 

– Vi kommer att lägga fram samma argument för CAS som vi gjorde i domsutvalet. Det vill säga att det inte finns laglig grund för att stänga av Johaug, säger Hjort. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.