Britta Johansson Norgren kramar om segraren Katerina Smutna Foto: Ulf Palm / TtBritta Johansson Norgren kramar om segraren Katerina Smutna Foto: Ulf Palm / Tt
Britta Johansson Norgren kramar om segraren Katerina Smutna Foto: Ulf Palm / Tt
Foto: Ulf Palm / TtFoto: Ulf Palm / Tt
 Foto: Ulf Palm / Tt

Johansson Norgren snuvades på segern

Publicerad

Britta Johansson Norgren var på väg mot sin första seger i Vasaloppet - men snuvades på kransen på upploppet.

Efter målgången riktade hon kritik mot arrangörerna, och menade att damerna borde haft egna spår.

Nu får hon medhåll av Radiosportens expert Torgny Mogren.

– Egentligen skulle man ta numren så ska jag gå ner och rycka dem i örat, säger han.

Det blev en ny andraplats för Britta Johansson Norgren i Vasaloppet. Efter att ha lett damklassen i stora delar av loppet blev hon ikappåkt av landsmaninnan Lina Korsgren och Österrikes Katerina Smutna som vann damklassen 2,9 sekunder före svenskan.

Katerina Smutna låg först inför spurten och Britta Johansson Norgren lade sig bakom henne för att ha en bra utgångspunkt inför spurten.

Men det blev ingen kamp in på mållinjen.

Ett flertal herråkare blockerade nämligen vägen i spåren och jagande Britta Johansson Norgren och trean Lina Korsgren kunde inte avancera.

Efter målgången riktade Britta Johansson Norgren skarp kritik till arrangören som hade utlovat separata spår till damerna under spurten.

"Tråkigt att det avgörs så här"

– På slutet är det tråkigt att det avgörs som det gör, de har sagt att vi skulle ha egna spår och då tänkte jag att det bästa var att ligga bakom Smutna, men med facit i hand var det det sämsta jag kunde göra när vi inte fick egna spår, säger Johansson Norgren till SVT.

På den efterföljande presskonferensen utvecklar hon resonemanget:

– Det är tråkigt att det är det som blir fokus när man har åkt 89,5 andra kilometer. Men vi hade fått information om att få egna spår och jag lade upp plan för att det skulle vara så.

– Jag vet inte om det hade räckt i alla fall, men det hade varit roligt om vi haft en ärlig match om det, säger Britta Johansson Norgren.

Och Johansson Norgren fick medhåll av OS- och VM-guldmedaljören Torgny Mogren, numera expert på Radiosporten.

– Egentligen skulle man ta numren så ska jag gå ner och rycka dem i örat och tala om hur man ska göra när det är tjejer på väg in som slåss om en seger, de här åkte ju om en 40-50 plats, säger Mogren till Radiosporten.

"Vi har misslyckats"

Tommy Höglund, sportchef för Vasaloppet, fick sedan tillfälle att svara på kritiken.

– Först och främst vill jag erkänna att vi misslyckades med att skapa ett fritt upplopp för damerna, säger Höglund.

På lördagens lagledarmöte meddelade arrangören att de inför damernas spurt skulle stå funktionärer och slussa över herrarna i de högra spåren för att lämna fritt för damerna. Något som var nytt för i år, men som alltså inte alls fungerade.

– Nu ville vi försöka lyfta fram damtävlingen och ha en rättvistävling och göra det tydligt för publik och tv-tittare. Vår strategi var att vi hade funktionärer med stora skyltar ute de sista 500 meterna där de med hjälp av visselpipor skulle leda till att herrarna skulle flytta till högra i spåren, säger Höglund.

Taktiken fungerade inte alls, vilket Vasaloppets sportchef ber damerna om ursäkt för.

– Vi kommer att utvärdera och återkomma med vad vi kan göra för att säkerställa att bra tävling även för damerna.

Förslag på tidigare start för damerna

Trean Lina Korsgren vill se att damerna startar tidigare än herrarna i framtiden för att hinna ta sig till Mora före herrarna för att undvika spurtkaos. Något Höglund ställer sig skeptisk till:

– Vasaloppet är nio mil. Hur tidigt skulle damerna då starta för att säkerställa att vinnande dam ska komma först in till Mora. Då skulle tjejerna starta i mörkret klockan sju. Men vi kommer självklart att utvärdera detta, säger Höglund till SVT.

Segern var Katerina Smutna första i Vasaloppet. I Tjejvasan slutade hon tvåa, då efter Britta Johansson Norgren som har vunnit fem tävlingar i långloppscupen Ski Classics i vinter.

– Det var vansinnigt kul att vinna, det här betyder mycket för mig och är något större än allt annat, säger Smutna till SVT.

Det är nu fyra år sedan en svensk vunnit Vasaloppets damklass.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag