Foto: Gepa Pictures/ Ross BurtonFoto: Gepa Pictures/ Ross Burton
 Foto: Gepa Pictures/ Ross Burton
Foto: Henrik Isaksson/IblFoto: Henrik Isaksson/Ibl
 Foto: Henrik Isaksson/Ibl

Johannes Dürrs svar – efter Northugs hot

Publicerad

Johannes Dürr är tillbaka.

Två år efter dopingskandalen i Sotji har fuskaren kastat sig ut i skidspåret igen.

Men vi kommer inte att få se honom i världscupen.

– Nej, min ambition är inte att vara med där, säger Dürr i sin första intervju efter comebacken.

 

Gillar du sport? Ladda ned SportExpressens nya app och få alla sportnyheter snabbast – här för iOS och här för Android.

Johannes Dürr tog sig igenom 14 dopingkontroller med kroppen fullpumpad med epo. Men i den 15:e blev han till slut avslöjad.

Nu har det gått två år – och Dürr är tillbaka.

Hans comeback har inte noterats i det internationella skidförbundets officiella statistik, men den 29-årige österrikaren har redan gjort flera mindre tävlingar nere i Alperna.

Och nu kommer han alltså till Sverige.

Precis som SportExpressen berättade tidigare i dag kommer Johannes Dürr till start i Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk den 10 april.

Problem med förbundet

Beskedet väcker starka känslor och det lät likadant i januari, när vi kunde avslöja att det här var på väg att hända. Petter Northug basunerade då ut att han skulle "slå knockout" på Dürr om han vågade sig tillbaka till världscupen.

Men så lär det inte bli.

– Världscupen är ingenting jag fokuserar på just nu, säger Johannes Dürr i en intervju med den österrikiska tidningen Kurier.

– Jag vill starta i den här typen av öppna lopp och bara träna målmedvetet. Så tänker jag just nu, sen får vi se hur långt det räcker. Men min ambition är inte att vara med i världscupen eller i Österrikes landslag.

Där är han inte heller välkommen.

Österrike har valt att stänga av Dürr på livstid och det kommer att krävas en rättslig process för att han ska kunna dra på sig landslagsdressen igen.

Jobbar som tulltjänsteman

I intervjun med Kurier berättar den tidigare skidstjärnan också hur tiden som avstängd har varit för honom.

– Tro mig, det här har inte varit två roliga år. Men det är jag som är ansvarig för all den här skiten. De första veckorna, framför allt, var fruktansvärda. Som tur var hade jag ett enormt stöd från familj och vänner. Utan dem hade jag inte tagit mig igenom det här.

Hur han har sysselsatt sig? Dürr har arbetat som tulltjänsteman.

– Först visste jag inte hur jag skulle lösa den ekonomiska biten. Jag fick ju betala tillbaka alla prispengar, jag fick böta och jag var tvungen att betala min advokat. Men sen fick jag det här jobbet och det var en stor lättnad. Det är ett fantastiskt jobb med fantastiska kolleger. Det hjälper mig att försörja min familj och det hjälper mig också att kunna fortsätta med min stora passion – längdskidåkningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag