Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Johannes Dürrs svar – efter Northugs hot

Foto: Gepa Pictures/ Ross Burton
Foto: Henrik Isaksson/Ibl

Johannes Dürr är tillbaka.

Två år efter dopingskandalen i Sotji har fuskaren kastat sig ut i skidspåret igen.

Men vi kommer inte att få se honom i världscupen.

– Nej, min ambition är inte att vara med där, säger Dürr i sin första intervju efter comebacken.

 

Gillar du sport? Ladda ned SportExpressens nya app och få alla sportnyheter snabbast – här för iOS och här för Android.

Johannes Dürr tog sig igenom 14 dopingkontroller med kroppen fullpumpad med epo. Men i den 15:e blev han till slut avslöjad.

Nu har det gått två år – och Dürr är tillbaka.

Hans comeback har inte noterats i det internationella skidförbundets officiella statistik, men den 29-årige österrikaren har redan gjort flera mindre tävlingar nere i Alperna.

Och nu kommer han alltså till Sverige.

Precis som SportExpressen berättade tidigare i dag kommer Johannes Dürr till start i Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk den 10 april.

Problem med förbundet

Beskedet väcker starka känslor och det lät likadant i januari, när vi kunde avslöja att det här var på väg att hända. Petter Northug basunerade då ut att han skulle "slå knockout" på Dürr om han vågade sig tillbaka till världscupen.

Men så lär det inte bli.

– Världscupen är ingenting jag fokuserar på just nu, säger Johannes Dürr i en intervju med den österrikiska tidningen Kurier.

– Jag vill starta i den här typen av öppna lopp och bara träna målmedvetet. Så tänker jag just nu, sen får vi se hur långt det räcker. Men min ambition är inte att vara med i världscupen eller i Österrikes landslag.

Där är han inte heller välkommen.

Österrike har valt att stänga av Dürr på livstid och det kommer att krävas en rättslig process för att han ska kunna dra på sig landslagsdressen igen.

Jobbar som tulltjänsteman

I intervjun med Kurier berättar den tidigare skidstjärnan också hur tiden som avstängd har varit för honom.

– Tro mig, det här har inte varit två roliga år. Men det är jag som är ansvarig för all den här skiten. De första veckorna, framför allt, var fruktansvärda. Som tur var hade jag ett enormt stöd från familj och vänner. Utan dem hade jag inte tagit mig igenom det här.

Hur han har sysselsatt sig? Dürr har arbetat som tulltjänsteman.

– Först visste jag inte hur jag skulle lösa den ekonomiska biten. Jag fick ju betala tillbaka alla prispengar, jag fick böta och jag var tvungen att betala min advokat. Men sen fick jag det här jobbet och det var en stor lättnad. Det är ett fantastiskt jobb med fantastiska kolleger. Det hjälper mig att försörja min familj och det hjälper mig också att kunna fortsätta med min stora passion – längdskidåkningen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!