Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johanna Ojalas nya jobb: "Inspirerande"

Johanna Ojala.Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Ojala med André Pops i Vinterstudion.Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Andrew MusgraveFoto: Gepa Pictures/ Philipp Brem / GEPA BILDBYRÅN

ULRICEHAMN. Hon är en av Sveriges mest uppskattade skidexperter.

Nu har SVT-profilen Johanna Ojala fått ett nytt tränaruppdrag – i Storbritanniens landslag.

– De lever i en helt annan värld än vad Norge och Sverige gör, de kämpar för sin existens. Och jag hjälper gärna till, säger Ojala.

Världscupen har kommit till Ulricehamn och på en parkeringsplats intill skidstadion står de olika landslagens vallatrailers uppradade: Norge, Sverige, Finland, Ryssland…

Och en bit bort, inne i en barack på 15 kvadrat, håller Storbritanniens landslag till.

– Jag är den enda åkaren som är här från vårt landslag, säger Andrew Musgrave när SportExpressen möter honom utanför dörren.

– Och så har vi två ledare. Det är en kille som är lagledare, massör och vallare. Och en kille som bara är vallare.

Fick kontakt i Norge

Men det lilla, brittiska teamet har alltså fått förstärkning under den senaste tiden. Under två läger har SVT-experten Johanna Ojala funnits med som tekniktränare.

– Ja, de hörde av sig och jag tyckte det lät spännande, säger Ojala.

Hon var tidigare coach i det norska laget Team Leaseplan Go och arbetade då ihop med Andrew Musgrave. Då lärde hon också känna Storbritanniens förbundskapten Roy Young.

– Vi har haft ett litet samarbete ända sen 2013 egentligen. Men det har mer handlat om att jag hoppat in och hjälpt dem ibland på tävlingar i Skandinavien, när de inte haft tillräckligt med folk. Det har kunnat handla om att dela ut dricka under en femmil, till exempel.

Kämpar för OS-plats

Den här vintern har samarbetet utvecklats och Johanna Ojala har mer formellt kopplats in som tränare.

– Jag har varit med på två läger hittills och vi får se om det blir någonting mer, vi har inte pratat om det än. Men det har varit kul och inspirerande att vara med dem. Det är ett väldigt fint gäng att jobba med!

Hon är också berörd av hur hårt de kämpar med små medel, samtidigt som de andra nationerna är på en helt annan nivå rent ekonomiskt.

– De har liksom två vallare och en förbundskapten. Ibland är de fyra, max fem, ledare på plats. Aldrig mer, säger Ojala.

– Alla vi som har det så bra skulle prova på att vara på deras sida någon gång, för att få se fajterna de tar. Det är väldigt motiverande. Bland annat kämpar de för att få ihop Fis-poäng nu, för att kunna kvalificera sig till OS 2018.

"Var en av grabbarna"

Vad Storbritanniens trupp i Ulricehamn tycker om Johanna Ojala? Andrew Musgrave – ja, det är ju bara han här – skiner upp när vi nämner hennes namn.

 

 

Foto: Instagram.

 

 

– Jag lärde känna henne när hon var tränare för Team Leaseplan Go. Då visste jag först inte vem hon var, jag hade inte hört talas om henne. Men hon passade in i laget direkt och var ”en av grabbarna”.

Han skrattar.

– Hon är den bästa tekniktränaren jag någonsin har haft. Och hon har sjukt bra koll på andra bitar också, som idrottsfysiologi, till exempel, säger Andrew Musgrave.

– Vi är väldigt tacksamma över att ha kunnat ha Johanna i vårt team den här vintern.

Övriga åkare från Storbritannien som åkt i världscupen den här säsongen är Andrew Young, Callum Smith och Annika Taylor.

 

LÄS ÄVEN: Svenske VM-åkaren lägger av – 24 år ung

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.