Foto: Thomas Lovelock - Yis/Ioc / Epa / Tt
 Foto: Thomas Lovelock - Yis/Ioc / Epa / Tt

Johanna Hagström tog ungdoms-OS-guld

Publicerad

Den svenska succén i ungdoms-OS fortsätter.

I dag tog Johanna Hagström från klubben Falköpings AIK SK guld på den klassiska sprinten.

– Det känns riktigt, riktigt bra. Det är verkligen stort. Det är riktigt häftigt, det är det verkligen, säger hon.

Redan inför dagens tävlingar ledde Sverige medaljligan i ungdoms-OS i Lillehammer. Moa Lundgren och Johanna Hagström fixade i helgen OS-guld respektive OS-silver i den nya tävlingsformen Cross Country Cross.

OS-guld till Johanna Hagström

Men den här gången var det den senare som drog det längsta strået. Både Lundgren och Hagström gick till final, men det var Falköpings AIK SK-utövaren som tog guldet. Lundgren hamnade fyra, bakom ryskan Juliya Petrova och norskan Martine Engebretsen.

Juniorlandslagstränaren Martina Höök är glad – men inte förvånad.

– Det är logiskt. Både Moa och Johanna var var ju etta och tvåa i lördags. Och då utklassade de alla andra. Brudarna kan. De är så bra, det är det som är så roligt.

Hur stora löften är Moa och Johanna?

– De är andra års-juniorer som visade framfötterna redan förra året. Det är en bra årgång. Det finns helt klart potential för framtiden. Men man måste ge dem tid. Det är ett jättestort steg att ta från junioråren till världseliten. Men får de fortsätta så här, så ser det helt klart bra ut.

– Andra raka guldet på två distanser för damerna. Det är helt perfekt.

Hagström: "Har nog inte hunnit förstå det än"

Hagström är född 1998 och har tidigare deltagit i bland annat JSM och Scandic Cup.

Falköpings tidning fick en pratstund med henne efter silvret i helgen. Då vittnade hon om att responsen på succén i Lillehammer varit enorm.

– Det har varit helt ofattbart och det har hänt så himla mycket efter det. Det har varit så mycket med sociala medier och allting. Det har varit jätteroligt, sa Hagström då.

Och när SportExpressen når henne efter dagens guldmedalj menar hon att även den har fått stor uppmärksamhet.

– Jag har inte riktigt hunnit kolla mobilen än. Men efter silvret i lördags var det jättemånga så det är nog många i dag med, säger Hagström.

Hon har ännu inte riktigt hunnit förstå att hon tog hem vann.

– Nej. Det tror jag inte att jag har hunnit förstå. Det kommer nog snart, säger Hagström och skrattar.

Hagström: "Det är riktigt häftigt"

Samtidigt är hon mer än nöjd med sitt resultat - som hon inte hade vågat hoppas på inför ungdoms-OS.

– När jag kom hit hade jag väl målet att nå topp fem eller något sånt. Men jag tänkte väl inte att jag skulle gå härifrån med två medaljer. Så det är riktigt häftigt, säger hon.

– Det känns riktigt, riktigt bra. Det är verkligen stort. Det är riktigt häftigt, det är det verkligen.

På torsdag väntar nya tävlingar - och Hagström medger att det känns en aning svårt att ladda om.

– Man vill ju njuta av det man redan har gjort. Men det får man göra sen, säger hon och skrattar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag