Foto: Nils Petter NilssonFoto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Matthias HangstFoto: Matthias Hangst
 Foto: Matthias Hangst

Johan Olsson öppnar för comeback till VM

Publicerad

SKIDOR. Mitt i det svenska Tour de Ski-mörkret kommer ett spännande besked från Johan Olsson:

– Jag håller fortfarande dörren öppen för comeback i skidlandslaget till nästa säsong. Om de vill ha mig. Det känns minst lika intressant som tidigare, säger den fyrfaldiga OS- och VM-guldmedaljören till TT.

Det är tre händelser de senaste dagarna som gör att Johan Olsson, som tackade nej till landslaget efter fjolårets VM i Falun där han tog både guld, silver och brons, talar om ett kommande VM i Lahtis 2017.

Den första positiva tankeställaren kom på julafton. Då gjorde han ett formtest hemma på rullskidbanan i Sundsvall.

– Jag körde intervaller och noterade liknande testvärden som i fjol vid samma tidpunkt. Det var en härlig känsla, främst med tanke på att hösten varit så fylld av sjukdomar. Jag hade alltså inte tappat någonting, säger Johan Olsson.

Lider med grabbarna

Nästa inspiration fick han i tv-soffan i inledningen av Tour de Ski.

– Jag tycker så otroligt synd om grabbarna och lider verkligen med dem. Det blir samtidigt en extra stor press på laget när Calle Halvfarsson och Marcus Hellner är sjuka. Samtidigt kände jag hur otroligt roligt det hade varit att tävla där. Jag saknar den tävlingsmiljön.

Slutligen erkänner Johan Olsson att norrmannen Martin Johnsrud Sundby har blivit en oväntad motivationskälla.

– Det kanske låter konstigt. Men hans otroliga uppvisning har inspirerat mig. Jag vet att det skulle krävas en enorm insats av mig för att slå honom nästa år. Det är just denna utmaning som blivit extra kittlande för mig.

Johan Olsson poängterar att han tar ett slutligt besked efter säsongen. Nu är det fullt fokus på hans långloppssatsning, som har inletts knaggligt.

Smittad av barnen

En höst fylld av sjukdomar gjorde att han först i december fick koncentrera sig på träning, som gav bra resultat tills han blev sjuk på juldagen.

– Mina barn smittade mig. Men det är egentligen inget som stört mig eftersom jag gör den här långloppssatsningen för att få möjligheten att kombinera skidåkning och umgänget med barnen. Då kan det bli så här.

Nu är Olsson frisk och har börjat träna igen. Men det är först på onsdagen som han avgör om det blir start i helgens Jizerska Padesatka, som avgörs i Tjeckien och ingår i långloppsserien Ski Classics.

– Jag vill vara klok och börja tävla vid rätt tillfälle för kroppen. Det stundar flera långlopp där Vasaloppet är huvudmålet. Då gäller det att vara försiktig och inte tävla för tidigt. För mig är allt fokus på att vinna Vasaloppet. Sedan tänker jag på nästa säsong.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag