Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johan Eliasch kritiseras i Norge: ”Som Trump”

Foto: Pierre Teyssot/Action Plus/Shutterstoc / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Kritiken mot skidbasen Johan Eliasch fortsätter.

Vegard Ulvang pekar ut ett mer stängt internationellt skidförbund efter den svenske mångmiljardärens intåg.

– Jag tycker det är riskfyllt och oroväckande, säger den norska ikonen till NRK.

I juni förra året röstades Johan Eliasch fram till ordförande i det Internationella skidförbundet Fis.

Under hans tid vid makten har Fis förändrats, menar Norges tidigare längdstjärna Vegard Ulvang. Han beskriver ett mer slutet förbund och en oroväckande utveckling.

58-åringen har varit aktiv i Fis 24 år och var en av de mest inflyttelserika personerna, skriver VG. Men nu är han på väg bort.

– Jag har inte alls varit i kontakt med den nya ledningen. Det är inte därför jag ger upp, men det är lite av anledningen. Jag hade regelbunden kontakt med den gamla ledningen, och det fanns bra agendor och protokoll. Vi i längdutskottet blev ibland tillfrågade om råd också. Nu finns det ingenting sånt, säger Ulvang till VG.

”Johan Eliasch jämförs med Donald Trump”

OS-hjälten från 1992 berättar att medlemmar i Fis kommitté tidigare fick ta del av möteshandlingar, men nu har all insyn i beslut och förhandlingar försvunnit.

– Det är oroande. Jag saknar mötesprotokoll för att veta vilka beslut som fattas.

NRK:s krönikör Jan Petter Saltvedt går ännu hårdare åt Johan Eliasch.

På bara elva månader har han lyckats göra sig så impopulär genom sin envisa ledarstil att han har jämförts med både Donald Trump och Fifas president Gianni Infantino. Kritiken handlar om bristande information om beslut och en total brist på respekt för organisationen och medlemmarna.”, skriver han.

Saltvedt skriver vidare att Johan Eliasch mest av allt vill ha ”total kontroll”. Han lyfter också Eliasch ambition att expandera den alpina sporten i världen och svenskens engagemang för klimatet.

Nu är hans nästa mål att Fis ska bli det första klimatneutrala internationella förbundet. Då är en tävling i en rejäl skidhall i ökenstaten Dubai naturligtvis rätt ställe att börja på.”, avslutar Jan Petter Saltvedt.

Det här är inte första gången Fis ordförande får ta emot svidande kritik. Tidigare i år kritiserades Fis för att de till en början vägrade bannlysa Ryssland – trots invasionen av Ukraina.

Se Skidsnack-galan 2022

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.