Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stafetterna försvinner: "Det är ett stort fel"

Jessica Diggins.
Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP
Diggins ger Kalla en segerkyss.
Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP

OS i Pyeongchang närmar sig. 

Men hur världscupen är utformad fram till dess är den amerikanska längdskidåkningsstjärnan Jessica Diggins inte nöjd med. 

– Att ta bort de mest spännande och betydelsefulla loppen är ett stort fel, säger hon till NRK

OS i Pyeongchang är längdskidåkarna stora mål den här säsongen. Mästerskapet i Sydkorea drar i gång i februari och för Charlotte Kalla, Marit Björgen och de andra gäller det att under säsongen försöka hitta formen lagom till att de kommer dit. 

Men innan dess väntar världscupen. 

Och trots OS så kommer det under hela säsongen att pågå en febril kamp för att vinna den totala världscupen. 

Diggins kritik mot Fis inför OS

Schemat för världscupen ser dock lite annorlunda ut den här säsongen. Det innehåller 14 tiokilometerslopp, 10 sprinter, ett skiathlon, en tremil en monsterbacke, en teamsprint - och noll stafetter. 

Det irriterar Diggins. 

– Det är svårt att vara politiskt korrekt... Jag är en lagspelare och laget är min familj. Att ta bort de mest spännande och betydelsefulla loppen är ett stort fel, säger hon till NRK

Anledningen till att Fis har mindre variation på programmet är för att de vill att längdskidåkningen ska bli mer lättillgänglig och lättförståelig för publik över hela världen. 

Diggins tycker sporten blir fattigare

Diggins känner å sin sida att Fis schema gör sporten fattigare. 

– Det är väldigt trist att vi inte har ett enda femkilometerslopp, inga prologer, inga stafetter och endast en teamsprint. Vår idrott är ju så mycket mer än 10 kilometerslopp.

Diggins tillägger att hon tror att sporten dessutom kommer bli tristare att titta på då det är svårare att utmana de norska åkarna på de distanser som finns i schemat. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.