Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jättetufft – inte säker på att hon vill göra det”

Charlotte Kalla har haft en tuff säsong.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: GEPA PICTURES/ PHILIPP BREM / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
SVT:s expert Anders Blomquist är frågande till Kallas upplägg i vinter.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Charlotte Kallas formkurva har pekat nedåt under säsongen. 

Och nu är SVT:s expert Anders Blomquist kritisk till hennes upplägg och inte säker på att skidstjärnan kommer tillbaka. 

– Det är ett jättetufft läge för Charlotte. Och jag är inte säker på att hon vill göra vad som krävs för att ta sig ur det här, säger Blomquist. 

Charlotte Kalla, 32, har hittills haft en tung säsong, och på Tour de ski – Kallas stora mål under säsongen – blev det bara en tolfte plats för den forna storstjärnan

Frågetecknen kring Kallas form är många, och SVT:s expert, den före detta längdskidåkaren, Anders Blomquist förstår om många är undrande hur det står till med Kalla.

– Det är en svår och berättigad fråga, och det finns anledning att vara oroad. Det är många åkare som har varit inne i ett liknande skede och har kommit tillbaka ur det, och varit väldigt bra. Heidi Weng har klarat att komma tillbaka den här säsongen, och Marit Björgen hade en jättetung period som hon tog sig ur. Så visst går det om man har varit världselit att komma tillbaka, men det är tufft. 

– Och det är inte givet att Charlotte hittar den vägen ut, och det är inte heller säkert att hon har samma problem, säger Blomquist och menar att Kalla befinner sig i en svår situation.

– Det är ett jättetufft läge för henne helt klart. Både att kroppen inte svarar som hon vill men också att hon inte verkar lika säker på att hon absolut vill göra allt det som krävs när hon inte får svaren. 

”Hon gräver bara ner sig”

Efter Tour de ski är det i helgen dags för världscuptävlingar i Dresden. Kalla är inte på plats i Tyskland för sprinttävlingarna men annars har hon, trots de uteblivna resultaten, kört på och tävlat som vanligt under säsongen. Och nästa helg är planen att Charlotte Kalla ska köra världscuptävlingen i tjeckiska Nove Mesto.

Men det är ett upplägg som Anders Blomquist ställer sig frågande till. 

– Hon har väl hoppats på att det ska släppa genom att köra på som vanligt. Och att kroppen ska svara. Men nu har den inte gjort det. Och jag tycker att Charlotte borde bryta sitt upplägg. Lägga in alternativ träning, vila eller göra något annat. För just nu gräver hon bara ner sig. Det är åtminstone min känsla.

– Men man måste vara närmare henne för att ha några bra och riktigt genomtänkta åsikter. 

Vad tror du att den sviktande formen hos Kalla beror på?

– Jag tror att det har att göra med att hon försökte maxa formen till VM ifjol och samtidigt hade en förkylningsperiod i anslutning till det, och att någonting gick snett där. Men vad det var eller varför, det är lite lurigt. Det kanske var något virus och när man kör så hård träning, är det lätt att det går fel. 

– Knivseggen som man dansar på blir bara smalare ju hårdare man tränar i ett sådant läge. 

Tror du att det här kan vara Charlotte Kallas sista säsong?

– Det kan så klart vara det, men jag tror och hoppas inte det. För jag tror att hon har mer att ge. Men det hänger helt ihop med motivation. 

Vilken idrottsstjärna hade du helst bytt liv med?

LÄS MER: Vinterstudion 2019 – så sänder SVT i vinter 

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.